Jelenlegi hely

Néptáncoktatói továbbképzés Beregszászban

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány immár második alkalommal szervezte meg Kárpátalján a "Néptáncoktatás az iskolában" elnevezésű tanfolyamot.
Somogyi eszközös táncokSomogyi páros táncokSzemléltetés

A beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi Házban tartott képzésen összesen 34 résztvevő látogatta a hétvégi foglalkozásokat egész Kárpátalja területéről, közülük 24-en oklevélben részesültek a tanfolyam sikeres elvégzéséért.

Perduk János, a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány tanácsadója, kért fel, hogy vezessem le az öt alkalomból álló képzést, mely során a helyi táncoktatók és érdeklődők somogyi gyermekjátékokat és táncokat tanultak. A résztvevők megismerkedtek a tájegység jellemző sajátosságaival, gyermekjáték-fűzéseket, páros táncokat, népdalokat tanultak, illetve sokat gyakorolták a somogyi ugrós táncokra jellemző eszközök használatát, de elsajátították azokat a módszereket is, amelyekkel ismereteiket továbbadhatják tanítványaiknak. Tanulmányoztuk a különböző korosztályok viseletét, és sok információt kaptak a koreográfiák elkészítésével és a viseletek varratásával kapcsolatban is. Minden résztvevő megkapta azt az általam készített mappát, amely tartalmazza a képzésen tanult táncok eredeti felvételeit, hangzó anyagot, a tanult népdalok és gyermekjátékok kottáit és szövegeit, illetve fotókat és leírásokat a népviseletekről.

A helyi oktatók rendkívül hasznosnak tartották a képzést, és hangsúlyozták a folytatás szükségességét.