Jelenlegi hely

Novemberi tevékenységsorozat a dévai unitárius egyházközségben

Zarándoklat/Szórvány nap/Borkóstolás

/ Orosz Erzsébet /
orosz.erzsebet képe
A dévai unitárius hívek, kis létszámuk ellenére, erős magyar közösséget alkotnak, melynek további formálásában, megmaradásában fontosak a hétvégi tevékenységek, összejövetelek. Így telt el a novemberi hónap is, minden hétvégére jutott egy közösségépítő esemény.
22._david_ferenc_zarandoklat_0.jpgborkostolo-illyes_sandor_tulajdonos_0.jpgszorvany_napi_megemlekezes_0.jpgDávid Ferenc emlékzarándoklat

November első fele az unitárius hívek számára egy különleges időszak. Vallásalapítójuk, Dávid Ferenc, 1579. november 15-én halt meg mártírként a dévai vár falai közt. Ennek emlékét fenntartva, minden év november elején zarándokok jönnek a dévai várba. Idén november 9-én zajlott le a  22. Dávid Ferenc Emlékzarándoklat a Magyar Unitárius Egyház és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet szervezésében.

Déva vár aljába már szombat kora délelőtt érkeztek a zarándokok Erdély minden szegletéből. A déli harangszó után egy közös ima jelezte a zarándoklat kezdetét. A szinte nyárias időben, szépen sorjában indultak útnak a résztvevők, magasba tartva településtáblájukat. Brassó, Korond, Magyarszovát táblák emelkedtek ki a tömegből, de nagy számban képviseltette magát Torda, Kolozsvár és sok más erdélyi unitárius település.

A vár belsejébe érkezőknek lehetőségük volt virágot elhelyezni és gyertyát gyújtani Dávid Ferenc emléktáblájánál. Így tisztelegtek  az Erdélyi Unitárius Egyház megalapítója és egyben az első püspöke előtt, aki 440 éve hunyt el. Déli egy órakor elkezdődött az istentisztelet. Szombatfalvi József és Szabó Csengele lelkészek hirdették az igét, a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói és az ODFIE központi csapatának és zenekarának közreműködésével.

A várból levonulókat meleg teával és süteménnyel várták a dévai unitárius templom udvarán. A házigazda Koppándi Zoltán Attila lelkész, mindenkit köszöntött, az érdeklődőknek pedig megmutatta az újonnan elkészült Dávid Ferenc Házat. Az egyházközség gyülekezeti termében megtekinthető volt Wágner Péter grafikai kiállítása, Erdélyi szigetvilág címmel.

A következő hétvége, november 17-e, a szórványról szólt. A vasárnapi istentiszteleten elhangzott ige is a megmaradást hirdette, bármilyen nehéznek bizonyulna is. A dévai unitárius hívek nemcsak nemzetiségük szempontjából, hanem vallási meggyőződésük által is kisebbséget képeznek. A tiszteletes úr szavai a hagyományok ápolására, a gyökerekhez való kötődéshez, az anyanyelv fontosságára  biztatta híveit, hisz csak így maradhat fenn egy erős közösség.

Az istentisztelet után megtekintettük Ferkó Zoltán Kóbor című filmét, mely sok jelen levő idős ember számára szomorú gondolatokat vetett fel. Kóborhoz hasonló helyzetben van ugyanis szülőfalujuk, ahonnan származnak. A film után, szeretetvendégség mellett, meg tudtuk beszélni a nehézségeket, bánatokat, egymást bátorítva a kitartásra.

November 23-ai szombat estéjén borkóstolásra került sor. A kolozsvári Borsarock tulajdonosa, Illyés Sándor, rövid előadást tartott a szőlőtermelésről, szüretelési titkokról, borászatról. Ezt követően különböző erdélyi és magyarországi termelőtől 5 minőségi bort mutatott be, amiket érdeklődve kóstolgattunk. Kezdtük egy könnyű, fehér, gyöngyöző borral, majd a rozé és a vörösbor különböző ízlelőbimbóinkat csiklandozta. Közben gasztronómiai tudásunk is bővült, megtudtuk, melyik bort milyen ételhez kínáljunk, milyen hőmérsékleten fogyasszuk. Ha valaki bizonytalan a borválasztásban, nyugodtan befordulhat a kolozsvári borszaküzletbe.

A tevékenységekről további képek a galériában láthatók.