Jelenlegi hely

Örmény emlékezet a Nagy-Küküllő mentén

Megemlékezés a medgyesi plébánián

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
Filmvetítéssel emlékeztek meg április 24-én, Medgyesen is az első világháború idején történt örmény népirtásról. A medgyesi plébánia nagytermében közel negyvenen gyűltek össze, hogy Terry George-nak az örmény genocídiumnak emléket állító „Az ígéret” című mozifilmjét együtt nézzék meg.
Örmény emlékezet Medgyes környékén Örmény emlékezet Medgyes környékén Örmény emlékezet Medgyes környékén Örmény-magyar búcsú (fotó: székelyhon.ro)

A vetítés előtt Babota Tibor medgyesi plébános hívta fel figyelmünket az emlékezés fontosságára. A film egy olyan történelmi tragédiát jelenít meg, amely a mai napig megosztó és feldolgozatlan. 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalomban áttelepítés címén több százezer örményt gyilkoltak meg. A török vezetés a mai napig nem ismeri el a népirtás tényét. Erzsébetvároson egykor nagyszámú örmény közösség élt, így az eseményen részt vett a Medgyestől 20 km-re fekvő település közösségének mára már kevés számú híve is.

Erzsébetvárost 1733-ban alapították. A korábbi Ebesfalva új nevét az örmény katolikus templom védőszentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta. Korábbi lakói szászok, magyarok és románok voltak. 1447-tól az Apafiak uradalmi központja. 1692-ben 20 örmény család érkezett Gyergyószentmiklósról, és Apafi Mihály olyan privilégiumokkal látta el őket, mint kereskedelmi és költözési szabadság Erdélyben. Az örmények felső rétege elsősorban szarvasmarha, bor és gyapjú kereskedéssel foglalkozott, mások valamilyen mesterséget űztek, leginkább tímárok voltak. Akkoriban körülbelül 500 örmény élt itt és 300 román.

1725-ben felszentelték az örmények kőtemplomát, majd machitarista szerzetesek is a városba érkeztek. 1786-ban szabad királyi városi rangot kapott. Az örmények nyelvcseréje a 19. század közepén fejeződött be. Magyar nyelvű iskolát működtettek, az örmény nyelv tantárgyként és a liturgia nyelveként maradt fenn. A 19. század végén kezdtek elköltözni a városból, házaikat szászok vásárolták meg. A főtéren álló impozáns nagytemplomuk barokk stílusban épült, 1783-ra készült el. Egyik toronysisakját 1927-ben egy vihar sodorta le.

A Medgyestől 20-kmre fekvő település örmény katolikusainak lelkigondozását ma a medgyesi római katolikus egyházközség lelkipásztorai végzik. A közösség közel húsz aktív főt számlál. Évente egyszer megtelik élettel a háromszáz éves nagy barokk templom, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján. Ilyenkor az ország és a Kárpát-medence számos tájáról érkeznek zarándokok az magyar - örmény katolikus búcsúba, amikor is megünneplik a Napba Öltözött Asszonyt.