Jelenlegi hely

Összetartozásunk Tüze Gömörpéterfalán

A Dalia Népfőiskola idén is csatlakozott az eseményhez

/ Fábián Zoltán /
fabian.zoltan képe
Már az első alkalommal, Trianon centenáriumában csatlakozott az Összetartozásunk Tüze elnevezésű, gyakorlatilag az egész világot átfogó eseményhez Gömörpéterfala. Idén sem volt ez másként, az összesen hivatalosan bejegyzett 35 országban, 619 településen meggyújtott 911 tűz közül az egyik itt, ezen a kis településen jelezte a világ számára, hogy élő és a megmaradásáért tenni akaró közössége van.
Összetartozásunk Tüze GömörpéterfalánÖsszetartozásunk Tüze GömörpéterfalánÖsszetartozásunk Tüze GömörpéterfalánÖsszetartozásunk Tüze Gömörpéterfalán

A tűzgyújtáson Kopecsni Gábor egy rövid köszöntőben monda el az esemény fontosságáról szóló gondolatait, jómagam pedig egy dallal tisztelegtem azok előtt, akik a sok nehézség ellenére is meg tudtak maradni a magyar közösségeikben. 

Ma a magyar történelem egyik legsötétebb napjára emlékezünk, ugyanis 1920. június 4-én írták alá az első világháborút lezáró, igazságtalan trianoni békediktátumot.

A kényszerszerződés következtében a Magyar Királyság elvesztette lakosságának több mint felét, területének pedig körülbelül kétharmadát.

A gazdaság egyik fő alappillérét jelentő bányák túlnyomó része a szomszédos államokhoz került, továbbá szétvágták a közlekedési hálózatot.

Az elszakított magyarság, bár sok helyen megfogyatkozva, de törve nem, átvészelte a huszadik század történelmi viharait.

Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően 2010 óta állampolgárságot kaphatnak a magyar nemzetiségűek, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek.

Június 4-e a Nemzeti összetartozás napja. Erre emlékezve a Kárpát-medence települései mellett szerte a világban őrtüzek égnek, felvidéki időzóna szerinti 20 óra 24 perckor.