Jelenlegi hely

Ostravai szombat délelőttök

Mivel várják a gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket?

/ Harlov-Csortán Melinda /
harlov.csortán.melinda képe
A kezdetben gyerekprogramként indult évi öt-hat programot mára valóban korosztályi megkötés nélkül kerül rendezik meg, és ez nemcsak annyit jelent, hogy a fiatal felnőtt vagy nagyszülő is ott marad a klubban a foglalkozás alatt, esetleg beszélget vagy besegít, hanem valóban ugyanolyan célcsoportja és társszervezője is ezeknek az alkalmaknak mindenki.

Idén az ostravai gyermekfarsang kicsúszott a hivatalos farsangi időszakból, mely vízkereszttől (vagy ahogy színtén hívják a három királyok ünnepétől) hamvazószerdáig (a nagyböjt kezdetéig) tart. Már a híres farsangfarkán is túl voltunk, amikor az ünneplések és bolondozások lezárulnak hagyományosan mások mellett asszonyfarsanggal, felvonulással vagy pinceszerezéssel. Mentségünkre legyen mondva, hogy a farsangfarka hagyományosan hétköznapra esik (a hamvazószerdát megelőző hétfő és kedd), mely megakadályozná, hogy sokan lelhessék örömüket nálunk. Nem beszélve arról, hogy így nem volt egy mulatság sem, mellyel konkurálnia kellett volna a magyar farsangnak Ostraván. Azonban nemcsak az időpont volt gondosan megszervezve, hanem a programok is, melyekkel minden esetben igyekszik a szervező csapat tanítani és örömöt okozni a szülőknek és gyermekeknek egyaránt.

 
Álljunk is meg egy pillanatra a szervezőknél, mert bizton állíthatom, hogy egy rendkívüli társaságról van szó. Magunk közt tudhatjuk a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének olomützi elnökét és feleségét, aki nyelvi akadályokat kedvességével és hihetetlen kreatív feladatok megvalósításával oldja fel. Velünk volt az Ostravai Csalogányok asszonykórus vezetője is, aki dalok mellett csodás süteményével és a programok kétnyelvűségének biztosításával tette még tökéletesebbé a délutánt. A jó hangulatot és a szerető környezetet a Fiatal Magyarok Klubja Ostrava egyik alapítója biztosította, aki a kézműves feladatok mellett az elemózsia előkészítéséről is gondoskodott és a legkedvesebb bohócként csalt mosolyt minden kicsi és kicsivel nagyobb arcára egész délelőtt. Ahogy maskarája is jelezte, láthatatlan szervezőként ott van minden ifjúsági program mögött a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Ostravai Helyi Egyesületének új elnökhelyettese is. Ő volt egyszerre a „beengedő ember” és a problémamegoldó ez alkalommal is, aki hozott sajtot, ha elfogyott a készülő melegszendvicsekhez, és akinek napszemüvegéért és játékpisztolyáért minden gyermek versenyzett. Ehhez a fantasztikus csapathoz csatlakozott e sorok írója is, aki a magyar nyelv és kultúra elemeit csempészi bele a programokba, és szervezi meg, hogy az esemény híre és beszámolója minél több emberhez jusson el. Egy ilyen sokoldalú, együttműködő és jószándékú szervező csapat több mint biztosíték a sikerhez, hogy ne csak a legkisebbek érezzék jól magukat, de lelkükben fiatalok is megtalálják azt a fajta feltöltődést, melyhez legjobban kedvük van. Legyen ez egy jó beszélgetés, egy új kézműves apróság elkészítése vagy bolondos beöltözés.
 

          
Ezalkalommal a klasszikus beöltözés és falatozás mellett kiegészült a program álarckészítéssel, speciális képkészítéssel, amelyekkel egyaránt a farsang kifordított, bolondos jellegét ünnepeltük, és éltük meg. Azonban egy esemény sem igazi, ha nem lehet valamit emlékül hazavinni, erről gondoskodott az Olomützből érkező szervező páros, akik segítségével patkolt fatojások és anyagfigurák kerülhettek a táskákba hazaindulás előtt.

Ahogy minden alkalommal így most sem maradtak üresek a szorgos kezeket tápláló bendők. Farsangi süteményekkel és frissen készült melegszendvicsek sokaságával volt teli az asztal. A nyelvtanulás és a két kultúra ismeretének gazdagításának biztosítására bemutatkozott minden kicsi és nagy maskarás magyarul és cseh nyelven is, sőt néha harmadik nyelv is megjelent a batman és catwoman alakjában. A sokféleség, a sok program, de legfőképpen a sok mosoly tette tökéletessé az ostravai gyermekfarsangot 2019-ben is.
 
A klubban az idei húsvétot a virágvasárnap előtti szombat délelőtt rendezték meg. Így semmilyen családi rendezvény nem lehetett akadálya a Magyar Klubban szervezett programnak. A jó idő és a számos helyi esemény mégis sok „törzstagot” elcsábított, azonban az bizton állítható, hogy az egybegyűltek egytől-egyig nagyon jól érezték magukat.  A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének központi célkitűzéseihez hasonlóan az ostravai gyermekfarsang is ötvözte a cseh és magyar kultúra egyes elemeit. Így volt a hagyományos (illetve annak éppen nem nevezhető) tojásfestés mellett ostorfonás is. Teret kapott emellett a szombat délelőtt folyamán a gyerekek legnagyobb örömére természetesen a lufifújás is. A húsvéti bárány és nyuszi formájú sütemények mellett hot-dog és sok-sok gyümölcs is várta a klubba érkezőket.
 
Ez alkalommal különböző állomásokat alakítottak ki a szervezők, melyek a különböző korosztályoknak megfelelően eltérő nehézségű feladatokat tartalmaztak. Így a kézügyesség mellett volt lehetőség a nyelvi és logikai tudás megmérettetésére is. Emellett készültek hazavihető emléktárgyak vagy otthon újra alkotható ötletek is. Öröm volt látni, hogy minden állomáson tüsténkedett az aprónép, a szülők és nagyszülők egyaránt. Sőt hamar a szülők és nagyszülők tanították egymást vagy az állomásra érkező újabb gyerekeket. A csöppségek a két éves kortól az általános iskola végéig különböző korúak voltak, szinte azonos létszámban lány és fiú, akik nemcsak a megszervezett programokat és ételeket élvezték, hanem azok előkészítéséből, illetve az elpakolásból egyaránt kivették a részüket. Nem lehetünk elég hálásak a felnőtt korosztálynak, akik nemcsak veszik a fáradtságot, hogy eljöjjenek és aktív tagokként részt vegyenek az eseményen, de kérés nélkül társszervezőkké válnak, ha a lukulluszi lakomához hiányzik valami, vagy ha a gyerekek felfokozott lelkesedését a fejtörő helyett egy kiadós lufikardvívással szükséges csillapítani.
 
 
Természetesen a szervezőknek a dolgos kezek és a sikeresen megoldott feladatoktól büszke szemcsillogás mellett az is visszacsatolás, ahogy az ilyen alkalmakkor is összegyűlt családok az elkövetkezendő hétvégék valamelyikén önállóan szerveznek meg közös találkozókat vagy programokat. Ezek a ”folytatások” igazolják vissza a klub létjogosultságát, és a hétköznapokban esetlegesen felmerülő szervezői nehézségek jelentéktelenségét. Igen is fontos a klub, és közösséget tud generálni, a sok kedves és boldogan kacagó kicsi pedig valóban a jövő záloga. Köszönjük a résztvevőknek és a szervezőknek a lankadatlan lelkesedést, és mindenkit szeretettel várunk a következő alkalmainkon.
Április 30-án a Magyar Film Napján a felnőtteket várjuk egy cseh feliratú magyar (nyelvű) film, A viszkis megtekintésére a Prágai Magyar Intézet jóvoltából.
Május 18-án, szombaton pedig a magyar kultúrát és nyelvet gyakoroljuk, ünnepeljük és élvezzük majd együtt kicsik és nagyok bevonásával egyaránt.
 
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!
 
A fotókat készített Szabova Serena és Nagy Sándor a szöveget írta Harlov-Csortán Melinda