Jelenlegi hely

Őszi önképzőkör-sorozat Fogarason

Harmadik évadát kezdte el a Petőfi Sándor Program keretén belül működő Babits Mihály Önképzőkör Fogarason

/ Hollanda Tímea /
hollanda.timea képe
A Babits Mihály Önképzőkör az elmúlt két külhoni programszakaszban töretlenül működött és jelenleg is színes, változatos előadásokkal szólítja meg Fogaras magyarságát. Az elmúlt években az önképzőkör keretében megfordult már nálunk hidrológus, énekes, zenész, kórus, színész, író, újságíró, orvos, utazó és színtársulat is.
dr. Ábrán Zoltán előadásaFábián Mónika előadásaBenkő Levente, történész előadásaÁbrán Noémi vetítőképes élménybeszámolója és könyvbemutatója

2017 őszén, az Önképzőkör harmadik évadának első felében hat vendégelőadót sikerült Fogarasra hívnunk.

Szeptember 26-án az évadnyitó rendezvényeként, ’’Barangolás a népzenei dialektusok között’’, interaktív énekes előadást láthatott és hallhatott a fogarasi közönség, Fábián Mónika, délvidéki néptáncoktató, népdalénekes, a Petőfi Sándor Program abrudbányai ösztöndíjasának előadásában.

Október 24-én Dr. Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora, az erdélyi református élet jelképeiből összeállított fényképkiállítását mutatta be, illetve a kiállításhoz kapcsolódó ''Az ige testté lett'' című kiadványát prezentálta. Ezt követően felesége, Ábrám Noémi, a marosvásárhelyi református diakónia igazgatója tartott vetített képes előadást ''Máriazelltől Csíksomlyóig - Találkozás Istennel, emberekkel'' című könyve kapcsán, mely a gyalog megtett 1400 km-es Mária-út tapasztalatait, élményeit foglalja magában. Az előadások végén lehetőség adódott a könyvek megvásárlására és dedikáltatására.

November 8-án Benkő Levente, erdővidéki születésű, Kolozsváron élő történész, újságíró volt a Babits Mihály Önképzőkör meghívott előadója. Az előadás témája az 1956-os események erdélyi hatásai és következményei az akkori fiatalokra volt. Az előadó bemutatta a témához kapcsolódó két kötetét is, „Volt egyszer egy ’56, Bűn volt a szó- Moyses Márton és 1956” , melyet előadása végén dedikált az érdeklődőknek.

Több állomásos erdélyi körútra érkezett a Budapesten élő, felvidéki születésű Csadi Zoltán, a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház színésze, rendezője és igazgató helyettese. Brassóban, Baróton, Gyergyószentmiklóson és Halmágyon bemutatta az „Útirajzok” című monodrámát, melyet Petőfi Sándor: Útilevelek Kerényi Frigyeshez című művéből szerkesztett saját maga.  Ezt a darabot két évvel korábban már bemutatta Fogarason, ezért a művész, kifejezetten a fogarasi közönség számára egy másik előadást hozott. November 21-én „Édes Hazám” címmel, a magyar kultúra gyöngyszemeiből válogatott zenés-verses összeállítását tekinthette meg a fogarasi közönség.

December 5-én Fülöp Tamás felvidéki utazó volt a vendégünk. "Világvallások a Közel-Kelet szívében" címmel tartott vetítőképes előadást szentföldi barangolásairól. Ez a programrész a Petőfi Sándor Program brassói ösztöndíjasaival folytatott együttműködésünk egyik eredménye volt.

Alkalomról-alkalomra mindig bebizonyosodik az, hogy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre, melyek megvalósításán folyamatosan munkálkodunk.

Bővebben a Babits Mihály Önképzőkör hivatalos facebook oldalán