Jelenlegi hely

Pásztornap Muzslyán

/ Gáspár Barra Szilárd /
gaspar.barra.szilard képe
Immár 15. alkalommal szervezte meg a RÉMUSZ hagyományápoló egyesület Muzslyán, október 19-én a már hagyományossá vált Pásztornapot. A rendezvényre ellátogatók ezúttal sem csalódtak, kicsik és nagyok egyaránt változatos programokon keresztül ismerhették meg a pásztorok mindennapjait a Petőfi Sándor MME illetve a RÉMUSZ székházában.
Vannak még pásztorokFő a gyulyásBotfaragásA díjazottak

Az eseményt Juhász Attila szerbiai mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg, beszédében értékelte a hagyományápolók tevékenységét valamint kiemelte, hogy a mezőgazdasági minisztérium külön figyelmet fordít az állattenyésztés fejlesztésére és támogatására. A megnyitót követően a helyi és környékbeli műkedvelők vették birtokukba a színpadot, gazdag kulturális műsort szolgáltatva. A tánc és zene mellett ostorcsattogtató bemutatóra is sor került.

Mindeközben a művelődési egyesület székházának udvarán felállított, több tíz bográcsban már javában rotyogtak a finomabbnál finomabb pásztorételek, birkapaprikások. Az egymással versengő, Vajdaság különböző tájairól érkező szakácsok népes táborát magyarországi és szlovéniai vendégek is erősítették. A főzőverseny zsűrije a birkapaprikások közül a tordai Orbán Zoltán főztjét találta legízletesebbnek, a pásztorételek mezőnyében pedig a gyöngyösi Baranyi József lett az első díjas. A kulináris jellegű programok azonban nem merültek ki ennyiben. A hagyományos sütemények illetve a pálinkák versenyére is sor került. A zsűrinek 11 sós és 39 édes kalács közül kellett kiválasztania a legjobbat. A első kategóriában Fodor Erzsébet süteménye vitte a pálmát, a második kategória díját pedig az erzsébetlaki Simon Annus vehette át. A pálinkaversenybe 30 főzetet neveztek be, melyek igencsak gondba hozták a zsűrizést vállaló Szent Márton Borkedvelők Egyesületét, hisz egytől-egyig jó minőségű italok képezték a mezőnyt.

Természetesen a kisebbek sem maradtak szórakozás nélkül. A helyi cserkészek pásztorjátékokat játszottak velük, a RÉMUSZ székházában pedig nemezelésben, körszövésben és agyagozásban próbálhatták ki magukat. Mindemellett a hagyományápolók székházukban egy kiállítást is összeállítottak, melyből a résztvevők megismerhették a jószágterelők életét, viseletét, ételeit és szokásait.

A napot Juhászbállal zárták, melyen minden résztvevő jókedvvel táncolt, énekelt és tombolázott.