Jelenlegi hely

Példát mutatnak a csángók a Máramaros megyéi magyaroknak

/ Bogdán Tibor /
bogdan.tibor képe
A „Jöjjenek divatba a csángók!” című program keretében Máramaros megyei körúton vett részt a Forrófalvi Hagyományőrző Ének és Tánccsoport. Célközönségük Hosszúmező, Máramarossziget, Koltó és Nagybánya magyarsága volt.
Nagybányán a Szentháromság templombanKoltón a Forrófalvi Hagyományőrző Ének és TánccsoportMáramarosszigeten a KultúrpalotábanMáramarosszigeten Antal-Vajda János interjút ad az MTVA munkatársának

A tánccsoport először november 29-én Hosszúmezőn, a katolikus templomban és a református imaházban mutatkozott be, majd folytatták körútjukat Máramarosszigeten, ahol a Kultúrpalota nagytermében várta őket az érdeklődő közönség, felnőttek és fiatalok. A csángók helyzetének bemutatására magam vállalkoztam, az előadást követően a hagyományőrző csoport tagjai léptek reflektorfénybe. A nézők egy téli esti fonó közepén találták magukat – „guzsalyosban”, ahogyan a csángók hívják. A csapat szervezője, Antal-Vajda János az idősebbek mellett fiatal tanítványait is magával hozta, akik énekeltek, furulyáltak és táncos bemutatót is tartottak. A közönség hosszas tapssal jutalmazta a produkciót. A magyar televízió több interjút is készített a nézőkkel, előadókkal. Az egyik nyilatkozó hölgy elmondta: a csángók küzdelme példaértékű kell legyen az itt élő magyarok számára.

A következő napi program a nagybányai Szentháromság templomban kezdődött, ahol a csángók archaikus egyházi énekeikkel kapcsolódtak be a reggeli misébe. A színes népviseletben bevonuló csoport nagy örömöt szerzett Román János esperesnek és persze a mise résztvevőinek is. Koltó volt a következő állomás, ahol Csendes Lajos polgármester, a koltói Teleki kastély idegenvezetője és a Somfa Néptáncegyüttes vezetője várta a csoportot múzeumlátogatásra, szakmai tapasztalatcserére.

Délután telt ház fogadta a forrófalviakat a veresvízi Krisztus Király plébánia Don Bosco termében is. Szó volt a csángók történelméről, jelenéről és a perspektívákról, a „guzsalyos” műsor pedig nagy sikert aratott. Innen a Teleki Magyar Házba sietett a csoport, ahol táncház keretében bemutatták színes népviseleteiket, és éneket tanítottak. A közös táncba a felnőttek is bekapcsolódtak és könnyedén együtt táncoltak a vendégekkel, hiszen kiderült, hogy a Házban régóta folyik moldvai táncoktatás.

A körutat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Mivel egy ilyenfajta találkozás ismételt megszervezésére elég kevés az esély, és a moldvaiaknak ritkán adódik lehetőségük ekkora utazásra, a nagybányaiak elfogadták a moldvai magyarok meghívóját, és a tavaszi időszakban ők tesznek majd látogatást a csángóknál. Az út időpontjáról és egyéb részleteiről a Teleki Magyar Ház időben tájékoztatni fogja az érdeklődőket.