Jelenlegi hely

Programokban gazdag a halmágyi tél

Beszámoló a halmágyi magyar közösség téli tevékenységeiről

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Ősrégi igazság, amelyet a gyakorlat is bizonyít, hogy a zimankós időjárást ellensúlyozza a tartalmas közösségi tevékenységekkel eltöltött minőségi idő.
advent1advent2MikulásFilmest

A Fogarasi Havasok lábánál, az egykori Királyföldön talán más arcát mutatja a tél, mint a Kárpát-medence többi tájain. A hosszan elnyúló, kétezer méter fölé magasodó hegycsúcsokat beborító többméteres hó gyönyörű látványt nyújt, de ugyanakkor a térség hideg levegőjéért is felel. Ősrégi igazság, amelyet a gyakorlat is bizonyít, hogy a zimankós időjárást ellensúlyozza a tartalmas közösségi tevékenységekkel eltöltött minőségi idő, az egyházi ünnepek és a rájuk való készülődés, a gyerekek számára szervezett játszóházak, tanműhelyek, valamint a felnőtt közösségi tagokat megszólító vesperák és teadélutánok, önképzőkörök és a farsangi programok. A következőkben néhány eseményt kiragadva szeretném bemutatni a halmágyi magyar közösség téli tevékenységeit.

Az év egyik legvártabb mozzanata az adventi koszorú készítés, mely alkalom azon események egyike, ahol a szülők együtt barkácsolhatnak gyerekeikkel.  A már előkészített koszorú alapra nagy szakértelemmel kerültek fel a gyertyák, és a változatosabbnál változatosabb díszítő elemek.  Az eredmény sok gyönyörű kis koszorú és egy emlékezetes, meghitt délután. Az adventi időszak egy másik jeles eseménye volt, a nemrég alakult brassói Mátka Népdalcsoport ünnepi koncertje.

A halmágyi gyerekekhez 2017-ben is eljött az igazi Mikulás, aki a saját ajándékain kívül még egy puttonnyi ajándékot hozott, melyeket útban errefelé Debrecenben a Református Kollégium végzős diákjaitól vett magához, akik minden halmágyi magyar gyermeknek névre szóló ajándékcsomagot készítettek.

Karácsonyra hangolódva -- verseket és énekeket tanultak a gyerekek, amit a december 23-án szervezett ünnepi játszóház alkalmán is gyakorolhattak, miközben karácsonyi díszeket, süteményeket készíthettek és a korábban adományba kapott Fauna fajátékok színezését is kipróbálhatták. Szentestén istentiszteletre hívogattak a harangok, és megtelt az egyházközség több, mint 825 éves temploma. Az ünneplő gyülekezet rövid igei bevezető után, a gyermekek megható ünnepi énekes-verses összeállítását hallgatta meg.

Egy régi hagyomány a faluban az úgynevezett „Kicsi tánc”, amikor is karácsony második napján a felnőttek megtanítják a legkisebbeket táncolni. Idén sem maradt el ez az esemény, ahogyan a közös szilveszteri mulatság sem.

Az újévben kezdetüket vették a vesperák és teadélutánok, melyekre rendszerint vendéglelkészeket hívnak meg az egyházközség vezetői. A Petőfi Program keretében Halmágyon is elindult egy Önképzőkör-sorozat, ami a falu néhai híres tanítójáról, Márkos Istvánról kapta a nevét.

Közeleg a farsang vége, és vele együtt a szülők, a gyerekek és a szervezők által is egyaránt nagyon várt maszkabál, mely esemény vidáman fogja búcsúztatni ezt a tartalmas időszakot, és reméljük messzire űzi a fogarasföldi tél dideregtető hidegét.