Jelenlegi hely

Rákóczi nyomában

/ Nagy Emese Tünde /
nagy.emese.tunde képe
Végéhez közeledik 2019 és ezzel a Rákóczi-emlékév is, amelyet a magyar Országgyűlés határozata alapján, II. Rákóczi Ferenc Erdély fejedelmévé választásának 315. évfordulója alkalmából szerveztek.
CsoportokKépes előadás, korabeli zenék, helyi történetekNagy F.Atilla, Csáky Csongor, Márk Endre315. látogató és a könyvcsomag

Ám az ehhez tartozó vándorkiállítást még sikerült elcsípni, így november 18 és 29 között Szászrégenben is megtekinthető volt az a 12 tablót tartalmazó tárlat, mely részletesen szemléltette a Nagyságos fejedelem életútját és a magyar szabadságharcot.  

A tárlatnak a radnótfáji református kistemplom tanácsterme adott otthont, melyet ezúton is köszönünk Székely György lelkipásztornak.

A 315-ös szám nem csak a bűvös évfordulót jelentette számunkra, ugyanis, amikor a tárlat megérkezett, célul tűztük ki, hogy pontosan ugyanennyi érdeklődőt szólítsunk meg.

A kezdeti szerény érdeklődést felváltotta az iskolás csoportok hada, folyamatosan érkeztek kisebbek-nagyobbak, és fáradhatatlanul mutattuk be újra és újra vezérlő fejedelmünket, és amit neki köszönhetünk, a nemzetért való önfeláldozását és azt, hogy büszkék lehetünk elődjeinkre, magyarságunkra.

A kiállítás része volt Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című, 25 kötetes honismereti enciklopédiájánk bemutatása, melyet a Kolozsvári Főkonzulátustól kapott ajándékba a szászrégeni magyar közösség.

A rendhagyó történelemórák és a képes Prezi, tankönyvekből kimaradt érdekességek és a korabeli zenék megidézték a múltat és közelebb hozták a történelmet.  

Az előadásokat Nagy Emese - a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa - tartotta, melyben partnere volt Nagy F. Atilla történelemtanár, akinek ezúton is köszönjük a hangulatfestő, jókedélyű történetmeséléseket és a helyi vonatkozású részleteket, melyek igazán értékes elemei voltak az előadásoknak.

Vendégeink között köszönthettük a Rákóczi Szövetség elnökét, Csáky Csongort és kolléganőit, Csizmadia Annát és Katona Flórát, valamint látogatónk volt Szászrégen alpolgármestere, Márk Endre is.

Ahhoz, hogy magyarságunkat megőrizzük, meg kell ismernünk történelmünket. II. Rákóczi Ferenc megkérdőjelezhetetlen nemzeti hőssé vált, aki követendő példakép maradt és marad a magyarok számára a jövőben is.

Köszönet mindazoknak az érdeklődőknek, pedagógusoknak és diákoknak, akikkel együtt, nemcsak elértük a kitűzött célunkat, de a csaknem 20 csoporttal, közel 450-en emlékezhettünk a nagyságos fejedelemre, és tisztelegtünk a magyar szabadságharc előtt. A 315. látogató egy Rákócziról szóló könyvcsomagban részesült.