Jelenlegi hely

Randizzunk magyarul!

/ Nagy Ildikó /
nagy.ildiko képe
Kisebbségi nyelvek, nyelvi kisebbségek... a Nemzetiségek Háza Prága 14 kisebbségének – köztük a magyarnak is – ad otthont, hogy ott találkozhassanak és rendezzenek meg különböző eseményeket. Viszont nemcsak arra biztatja őket, hogy külön-külön szervezzenek programokat, hanem arra is, hogy ismerjék meg és gazdagítsák egymást.
Örmény, vietnámi és kínai diákok Ki mit tud Magyarországról?Puliból PomPomIskola vagy škola, kolbász vagy klobása - nem is olyan nehéz!

A többnyelvűség érték. Fontos ezt a szemléletet már gyerekkorban elsajátítani. A legaktívabb mozgatórugója ennek a bolgár Zaedno Egyesület és annak elnökasszonya, Sevdalina Kovářová: egyik fő munkájuk a többnyelvű és multikulturális Kamarádi folyóirat szerkesztése és terjesztése. E sorok írójának is lehetősége nyílt együttműködni a folyóirattal, így a horvát, bolgár, vietnami, német stb. nyelvek mellett magyar rovata is van a magazinnak. Emellett számos olyan gyerekprogramot is megrendeznek, ahol különböző nemzetiségű gyerek, illetve fiatal ismerheti meg a másik kultúráját és nyelvét.

Ilyen a minden évben megrendezésre kerülő Vícejazyčnost je bohatství (magyarul: a Többnyelvűség gazdagság) elnevezésű verseny, amely során arra biztatják a diákokat Csehország szerte, hogy más – lehetőleg őseik nyelvén – alkossanak irodalmi műveket, de ugyanúgy más kreatív pályaműveket is várnak egy adott témára: legyen az képregény, szobor, festmény stb. A 2019-es téma egy-egy ismert személy bemutatása – lehetett az művész, tudós, sportoló is; indulhattak egyénileg és csoportonként is. Fridát, Teslát, Masarykot, Klicskót és még sok érdekes embert láthattunk vásznon, kockán, vagy éppen képzelt riport formájában. A díjátadó idén rendhagyó módon történt. Az Európai Ház ugyanis megszólította a Zaedno Egyesületet, hadd legyen gyerekek számára is egy Európai Nyelvi koktélbár (avagy Speak dating junior), ne csak a felnőtteknek, ahogy az lenni szokott a nyelvek európai napja alkalmából. Így november 8-án randira hívták a díjazott diákokat az Európai Házba: ismerkedjenek meg 9 nyelvvel egy óra alatt. Vajon mit lehet megtanítani, illetve megtanulni 5 perc alatt? Ez a kihívás! Minden nyelvre ugyanis 5 perc jutott, és három osztály kapott erre lehetőséget. Bolgár, német, orosz, roma, lengyel, görög, szlovák, horvát és természetesen magyar asztalokat készítettünk elő, azok körül mozogtak a diákok két-három fős csoportban. Magam a magyar nyelvet és kultúrát igyekeztem a lehető legjobban bemutatni. Készítettem az asztalra térképet Magyarországról, a finnugor népek elhelyezkedéséről, a magyarok vándorlásáról, egy magyar családtól kaptam Rubik kockákat, játék pulikutyákat, egyéb szemléltető eszközöket, amelyekkel reményeim szerint könnyebben meg lehetett szólítani a tanulókat.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Csoma Bori segítségét egyrészt a szemléltető eszközökért, másrészt pedig a lelkes támogatásáért.

Öt perc nagyon kevés időnek tűnhet, mégis nagyon sok érdekességet tudtam megosztani a gyerekekkel. Ezek közé tartoztak a köszönések, alapvető kifejezések, de ugyanúgy sor került az ételekre, gasztronómiára, földrajzra, történelemre. Megbeszéltük azt is, hogy most már hivatalosan nem élnek hercegnők Magyarországon, de korábban voltak, és néhány közülük pont Csehországba is házasodott – ilyen például pont Prágai Szent Ágnes (Anežka česká) édesanyja, Árpád-házi Konstancia, aki III. Béla király lánya volt. Mind a diákok mind a tanárok számára vidám és kimerítő is volt ez a délelőtt, de biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak hatalmas élmény volt, és már várjuk, hogy jövőre megismételhessük.

Bízunk benne, hogy ezzel a néhány perccel is fontos lépést tettünk egymás felé és békés jövőt biztosíthatunk azzal, hogy ismerjük és szeretjük egymás nyelvét és hagyományait. Hiszen ez az ilyen bábeli zűrzavarok célja.

Itt tekinthető meg az esemény videós összefoglalója.

Foto: Csoma Bori