Jelenlegi hely

Reformáció 500 Rimaszombatba

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Rimaszombatban tartotta a központi megemlékezést

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
Rimaszombatban tartotta központi megemlékezését a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017. november 17-én, melynek keretein belül az Ünnepi Zsinaton új lelkészeket szenteltek fel, átadták a Pálóczi Czinke István-díjat, felavatták a Gályarab-emlékművet és átadták a Csillagház-konferenciaközpontot is.
A Csillagház átadásának végső előkészületei Gályarab-emlékmű avatásán Molnár Sándor tartott beszédetA Csillagház átadására várvaGályarab-emlékmű előtt kollégámmal, Czikó Dáviddal

A rimaszombati magyarságot összetartó főpillér a Református Keresztyén Egyház, melynek közösségformáló erejéről az utóbbi két és fél hónap is tanúságtétellel szolgált számomra. Ez idő alatt nem csupán a Csillagház építése fejeződött be, új korszak kezdődött el a helyiek számára, hiszen a konferenciaközpont átadásával a kapcsolatteremtés és az ismeretségek fenntartásának problémája megoldódott. Az utolsó heteket a megfeszített munka jellemezte, azonban a gyülekezet szorgos kezeinek hála az átadásra minden rendre elkészült. 

Ugyan a hivatalos megnyitóra 2017. november 17-én került sor, de előtte egy nappal 16-án a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Tudományos Gyűjteményei, illetve Kulturális és Közművelődési Központja négy kiállítást nyitott meg egy időben; A. Tóth Sándor festőművész és bábművész állandó kiállítását: Lélekpillanatok címmel, Benedek László összeállításban a: Tompa Mihály Emlékkiállítást, melyet a költő születésének 200. évfordulójára állítottak össze, Máger Ágnes festőművész képeit: Illusztrációk Tompa Mihály verseihez címmel, valamint a Soli Deo Gloria- a magyar reformáció öt évszázada című időszakos kiállítás. A kiállításokat B. Kovács István, a Tudományos Gyűjtemények igazgatója nyitotta meg.

A pénteki napon az ünnepség az Ünnepi Zsinattal vette kezdetét, ahol a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke Szabó István püspök prédikált. Az igehirdetést követően öt új lelkészt szenteltek fel: Haris Szilárdot, Lőrincz Gábort, Mátyás Évát, Molnár Viktort és Takács Klaudiát. Az istentiszteletet követően került sor a Gályarab-emlékmű avatására a Tompa Mihály Református Gimnázium melletti téren. Gáspár Péter szobrászművész alkotása előtt Molnár Sándor zsinati főtanácsos tartott beszédet, bemutatták a Csillagház komplexumát is. A konferenciaközpont magyarországi támogatással jött létre. A Csillagház neve két jelentéssel is bír, nem csak a reformáció jelképére hivatott utalni, de a Gömörből induló csillagtúrák kiindulópontjára is. Az épületben 24 szoba található, a konferenciaterem befogadóképessége 90 fő, ezek mellett az épületben találhatóak irodák, tanácskozótermek, kiállítótermek, valamint étterem. Jövőbeli funkciói közül kiemelendő többek között konferenciák, szervezetek, közösségek programjainak lebonyolítása, valamint turisztikai igényeket is ki tud szolgálni az épületet. A központi megemlékezés az „500 év 50 percben” című előadással zárult, melyet a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara Történeti Tudományok Tanszékének tolmácsolásában hallgathattak meg az érdeklődők.