Jelenlegi hely

Rendhagyó történelemóra

Így emlékeztünk az 1956-os forradalomra

/ Hajdara Tamás /
hajdara.tamas képe
Az idei évben egy rendhagyó történelemórát tartottunk a Bethlen Gábor Líceum középiskolás tanulóinak. Célunk az volt, hogy a gyermekek interaktívan ismerkedjenek meg az október 23-i eseményekkel.

Öt állomás várta a fiatalokat az iskola második emeletén. A folyosó az '56-osok folyosója nevet kapta, amelyet különböző installációkkal díszítettünk fel. 

1, állomás: "Bem tér"- Archív film a forradalom kezdeti napjairól.

2, állomás: "Tűzoltó utca"- A feladat a forradalom fegyvereinek felismerése volt, majd a Molotov-koktél hozzávalóit kellett kitalálni és vízibombával célba találni a második emeletről az udvaron felállított barikádra.

3, állomás: "Magyar Rádió"- Forradalmi Facebook: ki, mit üzenne a forradalmároknak? Ezt a forradalom történéseinek sorrendbe rakása követte (segítségül használva a Facebook falra előre felírt bejegyzéseket).

4, állomás: "Csizma tér 1."- Nemzetközi vizeken: Archív-felvétel az 1956-os melbourne-i olimpiáról, valamint Elvis Presley hozzánk írott daláról és a dán fotósok munkájáról. A fiatalok az "Igaz-e?" kérdéssor kitöltésével érdekességeket tudhattak meg a forradalom időszakáról. 

5, állomás: "Andrássy út 60."- A megtorlás állomása - Az utolsó rádiós segítségkérés, Nagy Imre rádióbeszéde, illetve Nagy Imre az utolsó szó jogán elhangzott szavai kerültek lejátszásra. 

A nap fénypontjaként egy megható műsorral zártuk az ünnepi megemlékezést. Szőcs Ildikó igazgatónő köszönő szavai zárták a rendezvényt. Köszönet az iskola pedagógusainak, dolgozóinak valamint Hajdara-Herczeg Hajnalkának, a magyarlapádi ösztöndíjasnak.

További képek:

https://www.petofiprogram.hu/galeria/kepek/bethlenbekoltozott1956