Jelenlegi hely

Szászrégeni Magyar Napok

/ Nagy Emese Tünde /
nagy.emese.tunde képe
Idén szeptember 5–8. között szervezték meg a VII. Szászrégeni Magyar Napokat, ahol 4 nap alatt 7 helyszínen 22 rendezvény várta az érdeklődőket.
Szászrégeni Magyar NapokSzászrégeni Magyar NapokSzászrégeni Magyar NapokSzászrégeni Magyar Napok

A programsorozat Csupán Eduárd festészeti kiállításának megnyitójával kezdődött, majd bemutatták a „Szászrégen – Épített örökségünk és emlékhelyeink” című füzetet is, amelyet tanárok és diákok közösen szerkesztettek. A füzetben 26 műemlék épület szerepel, melyeknek fotóillusztrációit lelkes szászrégeni diákok készítették.

Ezt követően Káli Király István író, szerkesztő és Sebestyén Mihály történész, író, könyvtáros Közélet és kaszinó című kötetét mutatták be, amely dr. Fekete Andor ügyvéd feljegyzéseit tartalmazza. Érdekfeszítő, emlékekkel telített előadásukat Géczi Amália zongoratanárnő tette színesebbé fellépésével, majd a nap az esti táncházzal zárult. 

Másnap a radnótfájai református kistemplomban szervezték meg a hagyományos Réges-Régen című történelmi diákvetélkedőt, majd a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata elhozta Gáspárik Attila rendezésében Agatha Cristie A láthatatlan hóhér című krimijének színpadi változatát. 

Volt Székely humor – magyar nóta rendezvény, ahol a kiváló hangulatról meghívott humoristák gondoskodtak.  Az Örökláng című előadáson kizárólag gyerekek léptek fel rövid jelenetekkel, zene- és táncprodukciókkal. Díjazták a művelődési élet terén kiváló eredményeket elérő diákokat, majd a Gálaesten kolozsvári orgonaművész lépett fel, a köszöntők után pedig díjakat, életműdíjakat adtak át olyanoknak, akik sokat tettek a közösségért.

Utolsó nap kispályás labdarúgótorna vette kezdetét, és itt került sor az Aranyfakanál gulyásfőző versenyre, melyre idén tíz csapat nevezett be. Eközben kézműves termékek kiállítása és vására, valamit színes gyerekprogramok, zenés műsorok és este koncertek várták a régenieket. A színes programok és a tavalyinál is több kiállító között mindenki talált magának megfelelő tevékenységet, elfoglaltságot.

A szászrégeni magyar közösség igazán változatos és színes programokkal ünnepelte és ápolta anyanyelvünket, hagyományait és kultúráját.