Jelenlegi hely

Szent István-napi ünnepség Aknaszlatinán

/ Aranyos Dominika Fanni /
aranyos.dominika képe
2015. augusztus 20-án, az immár hagyománnyá vált színhelyen, Aknaszlatinán emlékezhettünk meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében államunk alapításáról. A rendezvényre ellátogatott Szalipszki Endre beregszászi főkonzul úr, Bacskai József ungvári főkonzul úr, Bartha József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, illetve a környező települések, járások magyar lakosai is.
A templom bejárataAknaszlatinai római katolikus templomSzalipszki Endre főkonzul úr beszédeFiatal muzsikusok előadása

A megemlékezés Szent István-napi szentmisével, a helyi római katolikus templomban kezdődött, melyet kenyérszenteléssel folytattak  és ünnepi körmenettel zártak.

Szalipszki Endre főkonzul úr beszédében köszönetet mondott Magyarországnak, amiért ilyen elkötelezetten, és egyértelmű kiállással igyekszik könnyíteni a gondokon, és segítséget nyújt, sokszor egyes embereket érintő ügyekben is. Ezeket élelmiszersegélyekkel, gyermekétkeztetési és fejlesztési támogatással, táboroztatással érték el. Továbbá elmondta, hogy úgy látja, mind földrajzilag, mind érzelmileg csökkentek a távolságok az anyaország és Kárpátalja között. Kifejtette, hogy értelmetlennek tartja a kelet-ukrajnai háborút, és támogatja a békére való törekvést. „Azt látom és tapasztalom, hogy a kárpátaljai magyaroknak, különösen a behívások és a mobilizáció fenyegette férfiaknak biztonságot jelent Magyarország támogatása. Vannak, akik egy időre elmennek, majd visszajönnek, mert felelősnek tartják magukat a családért, gyermekeikért, szüleikért. Ez a magatartás a megmaradás iránti kötelességérzetből is táplálkozik.”

Bartha József és Szalipszki Endre is arra buzdította az egybegyűlteket, hogy a két hónap múlva esedékes október 25-i választásokon vegyen részt a kárpátaljai magyarság és szavazzanak magyar pártra, ugyanis csak így tudják biztosítani a különféle szervekben a magyar képviseletet. A beszédek után színvonalas zenei és táncos produkciók következtek, közben pedig megízlelhettük a helyi asszonyok által készített finom bográcsgulyást is.

Még csak néhány napja tartózkodom Kárpátalján, Aknaszlatinán, de első kézből tapasztalom a szórványban élő magyarok összetartó erejét. Remélem, ez az erő és akarat az októberi választásokon is megmutatkozik.