Jelenlegi hely

"Szilágysági Gyerek Vagyok"

Újabb szilágysomlyói sikerek, ezúttal egy regionális népdalversenyről

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
Immáron 29. alkalommal rendezték meg a Szilágysági Gyerek Vagyok regionális népdalvetélkedőt Szilágyperecsenben. A versenyen öt tanítványom indult, s óriási örömünkre, mind az öten díjat kaptak.
Dobai Xavérral és testvérével Csengével az eredményhirdetés utánBákai Dominikkal az eredményhirdetés utánSzabó Larával az eredményhirdetés utánKovács Kittyvel az eredményhirdetés után

2019. június 4-én, kedden délután kezdődött a népdalvetélkedő a szilágyperecseni Kultúrházban. A 75 jelentkező hat korcsoportra osztva, két helyszínen mérettetett meg 3-3 fős zsűri előtt. Az 1-4. osztályosok voltak létszámban a legtöbben, így ők maradtak a Kultúrházban, az 5-8. és a 9-12.osztályosok, illetve a hangszeres kategóriában versenyzők pedig a Polgármesteri Hivatal dísztermében mutatták meg tudásukat.

A megnyitó beszédeket követően a verseny főszervezője, Vig-Szabó Andrea felkonferálta a meglepetéselőadót, Birtalan József szilágybagosi adatközlőt, aki  énekhangon és furulyán szólaltatott meg néhány szilágysági népi dallamot. Nagyon örültem, hogy a szervezők odafigyeltek arra a fontos dologra, hogy a versenyzők és résztvevők hallhassanak saját vidékükről származó adatközlőt (olyan személy, aki az autentikus népzenét/néptáncot eredeti, élő népkultúrából tanulta).

Birtalan József fellépését követően elkezdődött a több mint két órán át tartó verseny, melynek végén a zsűri elvonult megvitatni a versenyzők produkcióit. Nagyon szép gesztusnak tartom, hogy az eredményhirdetés kezdetén minden egyes versenyző kapott emléklapot, egy csokis kiflit, illetve egy kis könyvecskét, amelyben egyházi és népi énekek találhatóak lekottázva, szöveggel. Sokat jelentenek az ilyen apróságok a gyermekeknek, hiszen boldogabban térnek haza egy versenyről, ha ők is kaptak valamilyen apró jutalmat. Az  emléklapok és könyvecskék kiosztása után szólították a díjazott versenyzőket. Óriási örömünkre mind az öt versenyző tanítványom díjat kapott. smiley Saját korcsoportjaikban a következő eredményeket érték el: Dobai Xavér I. helyezett lett s a zsűri különdíjasa, Bákai Dominik Ferencz II., Szabó Lara Alexa és Dobai Csenge III. helyezettek lettek, Kovács Kitty Nikolett pedig a Dicséret nevű díjban részesült. Szívből gratulálok nekik és szüleiknek egyaránt! Külön hálás vagyok a szülők segítő hozzáállásáért, hiszen a gyermekek tehetséggondozása szülői bátorítás és támogatás nélkül nem lehet teljes.

Éljen a Petőfi Program és hajrá Szilágysomlyó!!! smiley