Jelenlegi hely

Szövés, fonás, írásos varrás

/ Tóth-Bóna Boglárka Luca /
toth.bona.boglarka2023 képe
Zenés-táncos hagyományaink gyűjtése és őrzése mellett talán kevesebb figyelmet szokott kapni a népi mesterségek ápolása. Szerencsénkre Magyarlapádon még élnek olyan idős asszonyok, akik birtokolják ezen tudásokat és készek továbbadni a fiatalabb generációknak a sok évtized alatt felgyülemlett tapasztalatot.
hagyományőrzéshagyományőrzéshagyományőrzéshagyományőrzés

E tevékenységnek kettő fontos komponense van: a még nem dokumentált információk rögzítése, valamint e mesterségek ápolásának megszerettetése a gyermekekkel. Foglalkozásunkat is úgy állítjuk össze, hogy ez a kettős cél megvalósulhasson, előadásokat szervezünk az idős asszonyok segítségével, ahol elmesélik, bemutatják, hogyan kell egy szövőszéket felállítani, hogyan készítették a szebbnél szebb alkotásaikat. Az elmélet után a gyakorlat következik: az érdeklődök saját maguk próbálhatják ki, tanulhatják meg, gyakorolhatják a szövést, a fonást, az írásos varrást.

A mostani alkalommal a párválasztás került előtérbe. Az asszonyok megmutatták, hogy a fiatal hölgyeknek mi mindenhez kellett értenie ahhoz, hogy elkelhessenek. Az óvónő elmesélte, hogyan is történt egykor a párválasztás, a tanítónő a kelengyés láda apró-cseprő titkaiba avatta be a hallgatóságot.

Mint mindig a közös táncolás és együtt játszás sem maradhatott el, amelynek a végén egy közös lapádi tánccal kedveskedtek a gyermekek az idős hölgyeknek. A résztvevők nem maradtak éhesen, szomjasan hiszen volt pánkó, zsíros kenyér és tea is.

 

Se fánk, se fánk, se libánk,
de ha eljönnek hozzánk
lesz pánkó és lesz fonó
nem csak nanóknak való!
 
Jöhet lány, jöhet asszony
csak egy gyuzsalyt kell, hogy hozzon
Ha nincs guzsaly, itt találnak
Mindenkit örömmel várunk!