Jelenlegi hely

A szülőföldjükről kitelepítettekre emlékeztek Pozsonypüspökin

Az ünnepi szónok,Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó volt

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Idén is, 2023. október első felében tartották a Kitelepítettek Emléknapját Pozsonypüspökin. A hagyományos megemlékezés a XXXVII. Városi Kulturális Napok keretében valósult meg, a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete szervezésében.
A Kitelepítettek Emléknapja PozsonypüspökinSzili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóLeskó László Tamás véderő-, katonai és légügyi attasé,Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke

A II. világháborút követő, 1946 és 1948 között zajló lakosságcsere következtében százával kerültek a Pozsonypüspökin élő magyarok Csehországba, és Magyarországra. Erre emlékeznek minden év októberében Pozsonypüspökin. Az esemény idén is szentmisével kezdődött a Szent Miklós-plébániatemplomban, amelyet a megbékélés jegyében celebrált Bošňák András káplán, és Vadkerti József esperes-plébános, aki példabeszédében kiemelte, „az Úr azon munkálkodik, hogy megmutassa szeret minket.

A szentmise után ezzel a szeretettel, és az összetartozás érzésével vonultak a megemlékezők az iskolakertben található kopjafához, hogy elhelyezzék koszorúikat. A Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű Alapiskola, és Óvoda tanulói, Špankó Eszter Hanna, és Bittera Sophie Iman szavalatát követően, Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke hangsúlyozta: lelkünkben már megbékültünk a múlttal, a keresztényi szeretet jegyében megbocsájtottunk, és elfogadtuk Pozsony megye elnökének pont egy éve itt, a kopjafa tövében kimondott bocsánatkérését a magyarságot ért sérelmekért, amelyet a saját, és a megye nevében fejezett ki.”

A megemlékezés ünnepi szónoka Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó volt, aki Jégh Izabella gondolataira reagálva rámutatott, „megyei szinten egy éve bocsánatot kértek, de mennyivel jobb lenne, ha kormányzati szinten is megtörténne. Az országgyűlés korábbi elnöke beszélt többek között az etnikai alapú politizálás jelentőségéről, valamint a Beneš dekrétumok mai napig érezhető hatásáról is.

A kopjafa tövében koszorút helyezett el többek között, Szili Katalin, Leskó László Tamás alezredes, véderő-, katonai, és légügyi attasé, Szelepcsényi Sándor, a helyi alapszervezet tiszteletbeli tagja, aki mindössze másfél éves volt, amikor szüleit Magyarországra telepítették Pozsonypüspökiről. Elhelyezte az emlékezés virágait a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének vezetősége, a Szövetség párt képviselői és Nagy Mónika, a magyar tannyelvű alapiskola igazgatója is.

Az emléknap a „Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért” Csemadok-díj átadásával folytatódott. A díjat idén Danis Mária vehette át, aki évtizedeken át tanítóként tevékenykedett.

A nap zárásaként a közönség, Gubík Ági, zselízi származású színésznő előadásában tekinthette meg a "Szerelmünk Sisi" című monodrámát.