Jelenlegi hely

Talpra magyar!

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
Közel egy évtized kimaradás után, második alkalommal rendezik meg Szolyván, a városi szintű március 15-ei megemlékezést az 1848-49-es szabadságharc és forradalom hőseinek tiszteletére.
Talpra magyar!

Idén a fél éve megalakult KMKSZ Szolyvai alapszervezetének elnökségével és közel 60 fős táborával együtt készülünk nemzeti ünnepünkre. Hagyományosan a 10. számú magyar iskolában kerül sor az iskolai megemlékezésre a délelőtti órákban. 

A városi záró megemlékezésünket idén a Szolyvai Technikum Dísztermében tartjuk.

Meghívott vendégeink: Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a Szolyvai Járási Vezetés és a Szolyvai Városi Tanács képviselői valamint, a KMKSZ Szolyvai Alapszervezet elnökségi tagjai.

Közreműködő előadóink: az Ungvári Filharmónia szolyvai származású harmonika művésze, Canykó Jenő és az Ungvári Közművelődési és Művészeti Koledzs tanulója, Percsi Mária - hegedű. Egresi Alex a Beregszászi Folkműhely  klarinétos, cimbalmos növendéke.

Rendhagyó megemlékezésünket a Szolyvai 10. sz. Oktató - Nevelő Intézmény magyar tagozatának 3. osztálya és az 1. sz. Masaryk Középiskola, hétvégi iskolás magyar tanulói adják elő, összesen 24 tanuló. A diákok az 1848-49-es eseményeket - a forradalom és szabadságharc kitörésétől, a fegyver letételéig - feldolgozó 35 perces programot adnak elő versekkel, tánccal, zenei kísérettel illetve narrációval együtt.

Aranyosi Ervin: Az aradi vértanúk emlékére

“Szabadság, mit legyűrt a zsarnok.
Egy nép mely gyászol, s ünnepel!
Temetni jöttünk és siratni,
de e nép többet érdemel!
A gőg, s a túlerő legyőzött,
de büszke népünk fennmarad!
Ők tizenhárman ott nyugosznak,
nem népünk sírja lett Arad.
Ha hűvös, őszi éjszakákon,
a csillagokat kémleled,
tizenhárom ragyogó csillag
felülről őrzi népedet.
Hibáinkból tanulni kéne,
mert “megbűnhődte már e nép”!
S a hűvös, őszi éjszakákon
érezd a HŐSÖK tekintetét…”