Jelenlegi hely

"Tele a kiskosár"

Szüreti vigadalom Külsőrekecsinben

/ Zsabokorszky Ferenc /
zsabokorszky.ferenc képe
Október 22-én szüreti felvonulással és bállal ünnepelte Külsőrekecsin apraja és nagyja az őszi betakarítási munkálatok befejezését. Szervezőként és zenészként voltam jelen a rendezvényen.
egy traktoros is csatlakozott a felvonuláshozTáncgyerekműsora bál

Már a gyülekezéskor emelkedett volt a hangulat, ováció kísérte a nagy gonddal feldíszített traktort, amikor leparkolt a szekerek mellé. Miután mindenki megtalálta a helyét, elindult a zenés menet a faluban, majd át Dumbrovénba és Csík faluba meghívni az esti bálba a szomszédságot. Tánccal, kaláccsal kedveskedtünk a meghívottaknak.

A faluba visszaérve az asszonyok terített asztallal, galuskával és pitánnal vártak minket. Ebéd után pihenés, beszélgetés következett, majd együtt vettünk részt az esti szentmisén. A mise után már alig lehetett beférni a közösségi házba, annyira megtelt az érdeklődőkkel. A bált Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd felkérte a falu polgármesterét és a helyi plébánost, hogy mondjon néhány köszöntő szót. Mielőtt elkezdődött a mulatság, rövid műsorban felléptek a külsőrekecsini gyermekek és felnőttek, majd a dumbrovéni és csík falusi hagyományőrzők. Éjfélig tartott a táncház.

A fotókért köszönet Illés Gábornak.