Jelenlegi hely

"...toljuk együtt a szekeret!"

Első Maros Kamara Táncfesztivál Marosvásárhelyen

/ Hajdara-Herczeg Hajnalka /
hajdara.herczeg.hajnalka képe
Megrendezték Erdély első kamara-versenyét 2018. október 13-án, szombaton, Marosvásárhelyen. A fesztivál főszervezője Varró Huba volt.
Az archív hangulatát megidéző csárdás és szaporaKét leánykörtánc találkozásaA kapcsos végére várakozó fiúkNapjaink magyarlapádi csárdását és szaporáját táncoló fiatalok

A magyarországi Zalai Kamarafesztivál mintájára rendezték meg Erdély első kamaraversenyét. A megmérettetésre táncszínházi, valamint autentikus kategóriában lehetett jelentkezni, táncszínházi műsorral maximum 15, autentikus produkcióval pedig 10 percben. A nevéhez hűen a színpadon egyszerre legfeljebb 10 táncos lehetett jelen. 

Magyarlapád is képviseltette magát ezen a jeles eseményen - a Magyarlapádi Hagyományőrző Együttes néven 19 fő léphetett színpadra Magyarlapád - 50 című produkciójukkal. A 2019 márciusában 50 éve felvett magyarlapádi archív-gyűjtés emlékére először a gyűjtés, majd a mai Magyarlapád hangulatát idézték meg - ezzel érzékeltetve a soha nem szűnő kulturális jelenlétet, a mai napig fontos helyi népzene- és néptánckincs mindenkori "élő" mivoltát.

A verseny zsűritagjai (Stoller Antal Huba, Sára Ferenc és Fitos Dezső) végül minden együttest Nívódíjjal tüntettek ki, így tisztelegve azok előtt a csoportok előtt, akik idejüket áldozva, bátorságukat bebizonyítva álltak ilyen formában közönség elé. Pénzjutalommal díjazták a legjobb együtteseket, valamint Koreográfusi Nívódíjban részesítették Melles Endrét, a Háromszék Táncegyüttes koreográfusát.

Ahogyan Fitos Dezső fogalmazott: "az erdélyiek, úgymond, szerencsés helyzetben vannak, mert 2018-ban kezet foghatnak a hagyománnyal. [...] Ezt tegyék is meg, amíg csak lehet! [...] Az egész tánchagyomány üljön egy szekérbe, és toljuk együtt ezt a szekeret."