Jelenlegi hely

Újrainduló magyar kulturális élet Nagykürtösön

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Mély gondolatok és könnyűzenei programok színesítették a Nagykürtösi Magyarok Kulturális Napját, amely az 56-os forradalom 59. évfordulója jegyében került megrendezésre a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya szervezésében.

Bodzsár Gyula, a rendezvény egyik főszervezője mesélte, hogy „közel harminc év telt el a nagykürtösi Csemadok alapszervezet megalakulása óta, és a sikeresnek mondható kezdeti évek után egyre jobban  elhalványult, súlytalanná vált a szervezet tevékenysége. Az elmúlt évek során azonban újra hallatott magáról, bár a hangja csak kevesekhez jutott el. Ebbe nem nyugodott bele a nemrégiben megválasztott új vezetőség. Legutóbbi évzáró taggyűlésükön felvetődött egy olyan kulturális-társadalmi rendezvény megszervezése, amellyel megszólíthatnák a város lakótelepein szétszórtan élő magyarokat.“  Így született meg a 2015. október 23-án megrendezett kulturális nap ötlete.

A nagykürtösi kultúrház színháztermének színpadán a program házigazdája, Bodzsár Gyula felvezető szavait követően Balík László az alapszervezet nevében köszöntötte a közönséget. Kiemelte, hogy a rendezvény célja megtalálni, összefogni a Nagykürtösön  különálló szigetként létező magyarokat, annak érdekében, hogy tudjanak egymásról, hogy ismerjék meg egymást, hogy minél többször hallhassunk magyar szót a városban, hogy minél több ember számára legyen fontos a magyar nyelv és kultúra ápolása, megélése. Kérte a hallgatóságot, vigyék hírét annak, hogy van egy elszánt kis magyar csapat, akinek ezek a dolgok még  értékesek, és készek érte tenni, hogy ne merüljenek feledésbe. Erre hívnak meg valamennyi magyar embert a városban.

Hajtsunk fejet a nemzeti egység előtt, hajtsunk fejet a mártírok emléke előtt – mondta Hrubík Béla, a Csemadok Országos Tanácsának Elnökségének tagja, aki sokszínű, sodró erejű, tiszta célú és önbecsülésünket helyreállító forradalomként jellemezte beszédében 1956-ot, amelyet a szabad világ is elismert. Mindenkit arra buzdított, hogy „vállaljuk múltunkat, értékeinket, önmagunkat, és akkor a jobb életet is elérhetjük! 1956 szelleme, a mérce ma is kötelez. Ma is rá kell ébrednünk, hogy párthovatartozástól, származástól, vagyoni helyzetünktől függetlenül elsősorban valamennyien magyarok vagyunk, egy nemzet.”

Az elgondolkodtató üzenetet hordozó beszédet követően Híves Mária, szólóénekes gyönyörű hangjával kápráztatta el a közönséget. Utána az ipolynyéki fiatalok mutatták meg tehetségüket. Előbb Gömöry Eszter cimbalomjátéka csendült fel, majd a Csemadok Ipolynyéki Alapszerveztéhez kötődő, Hont néptánccsoport tagjainak előadása következett.

Az est folyamán a kulturális program lényegesen hosszabbra nyúlt a tervezettnél, ugyanis a szép számban összegyűlt helyi magyarság többszörösen visszatapsolta a színpadra a szatmári és madocsai népdalokat előadó Lukanényei Citerazenekart, majd a Bussai Melódia énekkart is. Ezt követően léphetett színpadra az est sztárvendége –  a nagykürtösi születésű, magyarul jól beszélő énekes, zenész – Peter Cmorík, aki a hallgatóság nagy örömére angol és szlovák dalok mellett, rendhagyó módon örökzöld magyar slágereket is énekelt.

A zenei élményeket követően egy pozitív kezdeményezésről tett bejelentést a Csemadok Nagykürtösi Választmányának csapata. Januártól szeretnének kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a nagykürtösi fiatalság számára vonzó és tartalmas hétvégi programot biztosítsanak. A következő év elejétől várhatóan havi rendszerességgel lehetőséget teremtenek 10-14 éves fiataloknak, hogy hétvégenként egy magyar nyelvű program keretében társaikkal átélhessék a közös játék élményét, miközben számos területen ismereteiket is bővíthetik.

A Nagykürtösi Magyarok Kulturális Napja széleskörű összefogással tudott megvalósulni, számos környékbeli magyar vállalkozó és szervezet anyagi és erkölcsi támogatásával. Az esemény fő támogatójaként,  a Magyar Közösség Pártjának is köszönetet kell mondjunk azért a különleges kulturális élményért, amelyet Nagykürtös szívében, magyar nyelven élhetett át a közönség.