Jelenlegi hely

Ungváron vendégszerepelt a Duna Művészegyüttes

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Február 22-én Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Zenés-Drámai Színházban láthatta a nagyközönség a Duna Művészegyüttes Solus Christus – Egyedül Krisztus című táncszínházi előadását, amelyet a reformáció 500. évfordulójának szenteltek.
Részlet az előadásbólRészlet az előadásbólRészlet az előadásbólA Szent Efrém Férfikar

A produkciót az Aranykert Egyesület és a Duna Palota gondozásában a Duna Művészegyüttes mutatta be a Göncöl Zenekar, a Szent Efrém Férfikar (kórusvezető: Bubnó Tamás) és a budakeszi Hét Lépés Táncegyüttes gyermektáncosainak közreműködésével. A közel 70 perces előadás a reformáció napjainkig ható értékeit tárta elénk. A régmúlt időktől, egészen Jézus szenvedéstörténetével kezdve az apostoli hitvalláson keresztül napjainkig mutatták be az öt sola (alapvető hittétel) egyikét. Az „Egyedül, kizárólag Krisztus” elv azt jelenti, hogy egyedül Krisztus a közvetítő Isten és az ember között, és így senki máson keresztül nem lehetséges a megváltás. A táncszínház tagjai szimbolikusan érzékeltették azt, hogy a reformáció értékei a felnövekvő nemzedékek számára is aktuálisak és fontosak: az előadás végéhez közeledve gyermekek csatlakoztak a táncosokhoz és az énekesekhez.

Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa elmondta, hogy a téma a reformáció 500. éve alkalmából találta meg őket. Fontosnak tartották, hogy foglalkozzanak a reformációval, illetve annak egyik tézisével, a Krisztussal való azonosulással, az emberi mivoltával, és azzal, amit a reformáción keresztül adott a világnak, s amit Krisztus személyéből merített a reformáció.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Alapszervezete a Csüllő néptáncegyüttes tagjainak belépőjegyeket biztosított, így csoportosan megnézhettük az előadást.