Jelenlegi hely

Vajdaszentiványi táncházsorozat Szászrégenben

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A Mezőség szélén, a szászrégeniek szerencsére nem panaszkodhatnak arra, hogy hiányuk lenne jó népzenében és néptáncban, mivel a várostól vagy tíz kilométerre fekszik Vajdaszentivány település, ami méltán híres és megbecsült motívum- és mozgáskincset adott át a külvilágnak és éltet tovább a hazai szívekben.
Vajdaszentiványi táncház SzászrégenbenVajdaszentiványi táncház SzászrégenbenVajdaszentiványi táncház SzászrégenbenVajdaszentiványi táncház Szászrégenben

A városban eddig sem volt hiány a néptánchagyományok ápolásában, mivel a magyar tagozatos általános iskolákban és a líceumban is több gyermek tánccsoport működik, akik a helyi pedagógusoknak hála szépen elsajátítják és bemutatják a szentiványi, péterlaki, nyárádmenti, palatkai táncokat. Azonban az iskolai tanításon kívül eddig nem volt más színtere a néptáncolásnak, és a Petőfi Program keretein belül most ezt a hiányt szeretnénk pótolni. 

A közösségfejlesztés fontos eszköze a helyi szinten már működő csoportok, társadalmi szervezetek, intézmények között kapcsolatot teremteni, és közös teret adni a találkozásuknak, együttműködésüknek. Szászrégenben a helyi magyarság kitartó és motivált munkájának köszönhetően megvannak ezek a rétegek, viszont kevesebb lehetőség van közösen eltöltött alkalmakra. Ennek lehet egy kiváló platformja a januárban beindított városi táncházsorozat, ahol elsősorban a tánccsoportokban táncoló gyermekeket, szüleiket szólítjuk meg, és persze, mindenkit, aki szeretne néhány lépést elsajátítani, vagy egyszerűen csak szeretne igényes népzenét hallgatni. 

A táncházhoz a muzsikát vajdaszentiványi zenészek húzzák, és a sokakat népzenéhez szoktató helyi táncoktató, Simon Szabolcs és párja tanítja hozzá a lépéseket. Természetesen az alapoktól kezdtük a nem is olyan egyszerű táncrend tanulását, és hétről-hétre újabb elemekkel bővítjük a lépéseket. Nagy öröm volt látni, ahogyan az eddig csupán közönség minőségében jelenlévő szülök felálltak, egy nagy kört formáltunk és közösen elkezdtük ismételni a gyerekek által már jól ismert lépéseket. 

A kezdeményezés jó példája lett az igényes keretek között, hasznosan eltöltött szabadidőnek, hiszen végre a gyermekek is bátran kipróbálhatják, variálhatják az eddigi tudásukat, és a felnőttek is belekóstolhatnak a szentiványira oly jellemző zsebkendős forgatásba például. Első alkalommal mintegy száz jelenlévővel sikerült megtartanunk a táncházat, és reményeink szerint a következő héten folytatva még több érdeklődőt is meg tudunk szólítani. 

A táncházban készült képeket a linkre kattintva megtekintheti.