Jelenlegi hely

Valóra vált a tíz éves álom

/ Tóth Borbála /
toth.borbala képe
A mezőségi szórványmagyarság ’nagykövetei’ rég tudják, hogy a magyarság megmaradásának és az asszimiláció visszafordításának egyetlen lehetséges útja, a gyermekek magyar nyelvű nevelése. Ezért álmodták meg a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumot 2006-ban. Négy évig tartottak az előkészületek, míg 2010 októberében megtörtént az alapkőletétel.

Sajnos az építkezést sok akadály lassította. A Téka Alapítvány viszont minden akadályon átlendült, és egyre erősebben hitt az iskola létjogosultságában. 2014-ben, amikor a legkilátástalanabbnak tűnt a helyzet, akkor lépett közbe Magyarország miniszterelnöke. Egy látogatás során ígéretet tett az elhúzódó évi támogatások rendszere helyett, egy azonnali, egyösszeges támogatásra. Ennek köszönhetően 2016 szeptemberében már az új iskolában kezdhették meg az évet a mezőségi diákok.

A hivatalos iskolaátadó ünnepségre meghívást kapott mindenki, aki segített a projekt megvalósításában. Az ünnepi műsor LACKÓ VASS Róbert színművész köszöntésével és ökumenikus Istentisztelettel kezdődött. Beszédet mondott a főtámogató magyar kormány részéről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Szép Gyula, a Communitas Alapítvány Kuratóriumának tagja. Felszólalt Iulia Trif, Szamosújvár alpolgármester asszonya, Sógor Csaba EU parlamenti képviselő, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Török Zoltán főtanfelügyelő helyettes és Ifj. Sütő György. A szamosújvári Kaláka táncegyüttes, a Harmadik Zenekar,Kontrabanda Ördöngös zenekarok és az iskola énekes-, szavaló diákjai színesítették a műsort.

A házigazdák közül az új iskola igazagatónője, Timsa Ildikó szimbolikusan átvette az iskola kulcsát és irányítását. Végül pedig a Téka Alapítvány elnöke és egyben az iskola megálmodója, Balázs-Bécsi Attila mondott köszönetet a sok munkáért és segítségért.

Az ünnepi műsor után szalagvágásra került sor, majd Potápi Árpád János leleplezte az iskola emléktábláját. Az esemény hivatalos része után mindenki megcsodálhatta Románia egyik legmodernebb iskolakomplexumát. Természetesen az ünneplés sem maradhatott el, a vendégeket állófogadás várta ahol lehetett ismerkedni, beszélgetni és új terveket álmodni.

A nap legmeghatóbb része csak ezután következett: Balázs-Bécsi Attila szülőfalujának, Gyergyóremetének képviselői négy székelyföldi facsemetét hoztak ajándékba. Ezeket közösen ültették el a holdfény által megvilágított iskolaudvaron, énekkísérettel. Itt már mindenki elengedhette magát, előbújtak örömkönnyek és mindent átszőtt a meghatódottság.