Jelenlegi hely

Tudod mi minden folyik Szamosújváron a Szamoson kívül?

/ Tóth Borbála /
toth.borbala képe
Szeptember elsején beléptem a szamosújvári Téka kapuján. Próbáltam előre felkészülni ’Téka témából’. Olvastam a mezőségi szórványról, kérdezősködtem a nyelvtanulási (magyar) lehetőségekről. Átfutottam a Téka Alapítvány és Szórványkollégium történetét, és elégedetten szálltam le a vonatról mezőség szívében.
Felnőtt foglalkozásTáncházGyermek foglalkozásZenetanulás

Gyorsan rájöttem, hogy sokkal több van a Tékában mint amennyit én a távolból gondoltam. A Téka Alapítvány gondoskodik Szamosújvár és vonzásköre kulturális életéről. Kézműves-, néptánc- és zenetáborokat valamint évközi foglalkozásokat szervez gyerekek és felnőttek számára. Évente négy nagyszabású rendezvényt tart. Irodalmi, közéleti és a mai modern világhoz elengedhetetlen foglalkozásokkal gyűjti össze a szórványmagyarásgot. Fenntartja a Kaláka táncegyüttest, zenekart és utánpótlás csoportjait. Itt meg is állok, mert oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mennyi mindennel foglalkozik az alapítvány. 

Mégis az egyik legnagyobb ’projekt’ a mezőségi szórványkollégium üzemeltetése. Ami mégsem projekt, hanem szívügy, és nem üzemeltetés, hanem gondoskodás. Mit is jelent ez? Kallós Zoli bácsinál, Válaszúton tanulnak az 1-4. osztályos mezőségi magyar gyermekek. Ötödik osztálytól felkerülnek Szamosújvárra, és ott járják ki a tizenkét osztályt.

Évente több mint száz diák lakik a szamosújvári kollégiumban. Vasárnap este összegyűjti a diákokat a Téka busz a környező falvakból, péntek délután pedig hazaszállítja őket. A fiatalok a napi ötszöri étkezés mellett délutánonként különféle foglalkozásokra járnak, és rengeteg szeretetet, odafigyelést kapnak a nevelőktől és a téka tagoktól.

A kollégisták szamosújvári társaikkal együtt eddig három intézményben, és öt külön iskolaépületben voltak szétszórva a városban. Nehéz volt ezt logisztikailag megoldani, és összeszokni sem tudtak a diákok, tanárok, hiszen szinte nem is találkoztak. ’Megtűrtek’ voltak a magyar osztályok a román iskolákban. Persze nagy dolog, hogy anyanyelvükön tanulhattak, de mégsem az igazi. Kell a közösség, a hétköznapok nehézségeinek és örömeinek közös megélése. Ezért határozta el a Téka tíz éve, hogy megépíti a mezőségi magyar iskolát.

    

A Téka rég tudja, hogy nagy fába vágta a fejszéjét a mezőségi szórványmagyarság megtartásával, újraélesztésével, viszont ez a lelkes csapat mer nagyokat álmodni, és meg is valósíłtja a szinte lehetetlennek tűnő terveket. Így sikerült befejezni a mezőségi magyar iskola építését 2016 szeptemberére. Ez viszont nemcsak egy iskola, merem állítani, hogy ez románia egyik legmodrnebb, leg-gyermekközpontúbb intézménye.  Az elmúlt húsz év kemény munkája és a kitartás meghozta a gyümölcsét. Már nem toborozni kell a gyermekeket, hanem kiváltságot jelent az, ha valaki ebben az iskolában tanulhat

.    

A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Líceum iskola udvara szeptember 4-én a Csík zenekar koncertje alkalmából megtelt. Több mint hétszáz ember énekelte együtt a „Most múlik pontosan”-t miközben tudta, hogy inkább ’most kezdődik’!

A hivatalos avatásra szeptember 16-án kerül sor. Onnan is jelentkezünk majd!