Jelenlegi hely

Vicei Krónika – „A fekete havas meséi”

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
„Ez országnak minden lakója Egymást szeresse, védje, ójja: Naggyá ország csak így lehet- -Csudát művel a Szeretet.” (Benedek Elek) A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Jobbágytelki Hagyományőrző Egyesület szervezésében Beszterce- Naszód megye szórvány településein, köztük Vicében is látható volt a „Magyar gyermek magyar iskolába” programsorozat keretében megrendezésre kerülő „A fekete havas meséi” című interaktív mesejáték és gyermek táncház.
Jankó hívogatja az elátkozott hercegkisasszonytMese -  Táncház Jankónak meg kell törni a varázslatotBethlen Gábor Alap

Bereczki Éva óvodapedagógus, Bereczki Hajnal és Orbán Csaba közreműködésével 2016. január 17-én a Kultúrotthonban ismerkedhettünk meg Jankó és az elátkozott királykisasszony történetével. A falu közösségének gyermekei magyar népdalokat, néptáncokat, mondókákat tanulhattak meg az interaktív mesejáték keretében.

A szórványban hiánypótló kezdeményezés a mintaprojekt drámapedagógiai foglakozása. A különböző falvakból származó és a vicei gyermekotthonokban élő fiatalok számára az identitást erősítő program keretében egységes magyar kulturális élményben volt részük, ahol egy időben és egyszerre a népzene, néptánc, népdal és a mese szimbolikus világa varázsolhatta el őket.

A mese varázsa után hagy idézzem a szórványban élőknek nyújtott támogatásokért Lőrinczi Károly vicei plébános köszönő szavait: "Nagyon szépen köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatását. Az Önök támogatásával családi otthonunkban nevelkedő gyerekeket sikerült gondozni, iskoláztatni, akik különben a családjukkal csak középkori viszonyok között élhettek volna. Reméljük, hogy nemzetünk felnőtt tagjaivá válhatnak támogatott gyerekeink, hogy építhessék jövőnket, segítő szeretetüket tovább adhassák az elkövetkező magyar generációnak. Köszönjük szépen.A Jó Isten áldja meg munkájukat."

A mezőségi szórvány kis faluban Vicében még napokkal később is dúdolták, eljátszották a gyermekek a szegény legény és a királykisasszony történetét.

Életre kelt a mese, "A fekete havas meséi" népdalai, néptánc motívumai megdobogtatták a csángó gyermekek, a magyar fiatalok és az idősebb korosztály szívét is.

E téli vasárnap délután az interaktív mesejáték minden résztvevője, "kis táncosa" hittel, reménnyel, felejthetetlen  élménnyel lett gazdagabb.