Jelenlegi hely

Zoboralja színei a Reviczky Házban

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
Zoboralja szülötte, Dr. Simek Vikor rajztanár és karnagy könyvbemutatóval egybekötött kiállítás megnyitójára került sor 2016. április 13-án, a lévai Reviczky Házban.

Dr. Simek Viktort és munkásságát Szalai Pál, nyugalmazott iskolaigazgató, a Lévai Magyar Dalárda karnagya mutatta be. Mint azt megtudtuk a művészről 1991 óta a zoboralji zsérei női kar karnagya. 2003-ban Csitár községben menyecske kórust alapított. A csodálatos zoboralji népdalok világán keresztül jutott el a táj népviseletének, néphagyományainak a tanulmányozásához, ábrázolásához. Az alkotó számára a népi kultúra értékeinek megőrzése is fontos, de sokkal inkább az, hogy a festményein megörökítse e viseletek hordozóinak belső világát, lelkét. Arra törekedett, hogy megőrizze a pillanat varázsát. Impresszionista képeiben a színek, a tónusok, az árnyalatok és a látvány egyaránt jelentős szerepet játszik.

„Hazánkat és népünket csak akkor szerethetjük igazán, ha jól ismerjük múltját és ennek fontos részét, a néphagyományt. Szülőföldem Zoboralja megragadó tája, színpompás népviselete nem merülhet feledésbe.”- fogalmazott  az alkotó művész.

Az megnyitó keretén belül nemcsak a képeken csodálhattuk meg a zoboralji viseletet, hanem Dr. Simek Viktor bemutatta, szemléltette is az őt elkísérő menyecske kórus tagjainak öltözetén a zoboralji népviseletet.

2007-ben jelent meg a Zoboralji színek című könyve, a színpompás népviseleteket bemutató Zoboralja népviselete címűt 2013-ban mutatták be.

Dr. Simek Viktor művészete a zoboraljiak számára szűkebb értelemben vett hazát jelenti, mert alkotásain keresztül nemcsak a Zoboralja festői szépségű tájait ismerhetjük fel, hanem e vidék színpompás népviseletének ábrázolásával felelevenednek előttünk az egyes zoboralji községek szokásai, néphagyományai is. Olyan élethűek, hogy szinte hallhatjuk zoboralja népének ízes palóc nyelvjárását.

Akik ellátogattak a Reviczky Házba, azok ízelítőt  kaptak a Nyitra mellett élő magyarok ízes palóc tájszólásából is, mert a  kiállítás megnyitót a csitári menyecske kórus népdalokból összeállított népdalcsokra zárta, melynek utolsó dala a Csitári hegyek alatt című népdal volt.