Jelenlegi hely

Zsil-völgyi unitáriusok hagyományos zarándoklata Dévára

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
Az unitárius hívek számára az esztendő fénypontja a dévai Dávid Ferenc Emlékzarándoklat. Ez alkalommal Erdély minden szegletéből érkeznek hívek a dévai várba, hogy leróják kegyeletüket az Unitárius Egyház megalapítója és első püspöke sírjánál.
Zsil-völgyi zarándokok Déván Koppándi Zoltán dévai lelkész búcsúztatta a zarándokokatAz zarándoklat egyik főszervezője az Országos David Ferenc Ifjúsági Egylet ( ODFIE)Az erdélyi unitárius zarándokok idén is szép számban érkeztek a dévai várba                             i várb

Dávid Ferenc, 1564-ben még a reformátusok püspöke, majd 1566-ban nyílt támadást indít a Szentháromság ellen. A gyulafehérvári hitvitán már antitrinitárius nézeteket vall (1566), majd ugyancsak ebben az évben a marosvásárhelyi hitvita után kiadják a „Cathechismus Ecclesiarum Dei” című kátét, ami a heidelbergi káté azon változata, ami teljes mértékben mellőzi a szentháromsági terminusokat. Miután a  gyulafehérvári nyomdákban szép számmal  jelennek meg unitárius művek, kialakul az unitarizmus. 1568. január 6-13 között tartották meg azt a tordai országgyűlést, ahol elfogadták a vallás- és lelkiismereti szabadság törvényét, ez lehetővé tette az unitarizmus elismerését, és az egyház megalakulását. Ezután az üldözött európai szentháromság-tagadók Erdélyben menedékre leltek. Dávid Ferenc az ellenreformáció idején sem tagadta meg szilárd hitét, ezért  Báthory Kristóf erdélyi fejedelem  életfogytiglani fegyházzal sújtotta és Déva várába záratta. Itt lelte halálát 1579 novemberében. Mártírhalála nem volt hiábavaló, szellemi öröksége rendületlenül tovább él Dávid Ferenc követőinek lelkében, 450 év elteltével is zarándoklatukkal bizonyítják az egyház iránti szilárd elkötelezettségüket.

 A Vulkán-Lupényi Unitárius Egyházközség hívei hosszú évtizedek óta aktív résztvevői ennek az eseménynek. Idén a csoportot az unitárius közösség élére frissen kinevezett gyakorló segédlelkész Márton Edit vezette. Az ünnepség főszervezője a Magyar Unitárius Egyház és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE), valamint a helyi házigazdák ezúttal is kitűnő munkát végeztek. Szombatfalvi József nyugalmazott lelkész ünnepi igehirdetésében hangsúlyozta, hogy Dávid Ferenc tanításait nem megőrizni, hanem megélni kell, mert az nyeri el az üdvösséget, aki Istent dicsőíti. A magyarságunkat, nyelvünket hagyományainkat sem őrizni kell, hanem megélni, és továbbadni a következő nemzedéknek. A fiatal lelkésznő Szabó Csenge arra biztatta a fiatal nemzedéket, hogy újabb ágakkal táplálják a reformátor által gyújtott tüzet, életútjukon keresztül vigyek tovább annak szellemi örökségét. Felhívta a figyelmet a zarándoklat jelentőségére, hiszem ő magát is egy ilyen alkalom indította el életútján.

Az ünnepi igehirdetéseket követően Rácz Norbert kolozsvári lelkész tolmácsolta Bálint-Benczédi Ferenc püspök üzenetét: a zarándoklat célja nem Dávid Ferenc dicsőítése, azt szerénysége nem helyeselné, a cél a tanításának megőrzése és a továbbadása. Ezután Pogocsán Ferdinánd, Déva alpolgármestere köszönetet mondott az egybegyűlteknek, és átadta Flórián Oancea polgármester üdvözletét. Koppándi Zoltán a dévai Unitárius Szórványközpont lelkipásztoraként köszöntötte az összegyűlteket, szívélyesen üdvözölte a zarándokokat, akik eljöttek és megmutatták, hogy Erdélyben egy erős unitárius közösség él, akik büszkék a múltjukra, és szilárd hitükre támaszkodva építik a jövőt.