Jelenlegi hely

'56-ra emlékeztünk

/ Hock Judit /
hock.judit képe
A Petőfi Sándor Program erdélyi ösztöndíjasaként az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára két helyszínen is lehetőségem volt tisztelettel emlékezni.
56-os_unnepi_musorkontumacbanaz_osztondiajasok_mentoraikkalbojte_csabaval

Gyimesbükkben vasárnap reggel 9 órakor egy ünnepi műsoron és koszorúzáson vettem részt az Ezeréves Határon, a Kontumáci Kápolnánál. A megemlékezést Salamon József plébános úr nyitotta meg, majd a Csíkszeredai Főkonzulátus nevében Lázár Zoltán, külgazdasági attasé osztotta meg velünk ünnepi gondolatait. A háromszéki, Kelemen Dénes által alapított Nyugdíjasklub előadásában versek és dalokat emlékeztek ’56 hőseire.  

Kelemen Dénes, háromszéki vitéz, nyugalmazott tanár egy saját készítésű faragott keresztet készített Gyimesbükk számára e jeles, szép ünnepre. A művész bemutatta a jelenlévők számára az alkotást, amelynek kicsinyített mása a Vatikáni Múzeumot díszíti.

Azt követően az emlékmű koszorúzása és megáldása következett, a koszorút ösztöndíjas társammal, Varga Gabriellával közösen helyeztünk el. Ez a rendezvény azért is volt különleges számunkra, mert a történelmi Magyarország túlsó feléből érkező ösztöníjas társammal együtt lehettünk ott. A magyarságunk mélysége, amelyet lelkünkben élünk meg, most nemzetünk térképen mérhető nagyságát is kifejezte, hiszen Gabiék közel 1200 km-t tettek meg az Ezeréves Határig.

2016. október 23-án este hét órától kezdődött a Csíkszeredai Főkonzulátus ünnepi műsora Bálványoson. Az ünnepi gálaest résztvevőit Dr. Zsigmond Barna Pál, Főkonzul Úr köszöntötte, beszédében hangsúlyozta az összefogást, az egység erejét. 1956-ban elesett hősök a szabadságukért küzdöttek, életüket áldozták a Hazáért. Ezt a Hazát óvjuk, őrizzük meg a magyarságunk szellemében, hagyományaink, szokásaink által. A megnyitót követően Zákonyi Botond, Magyarország Bukaresti Nagykövete köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében az ’56- os eseményeket és annak következményeit mutatta be.

Böjte Csaba, ferences szerzetes gondolataival folytatódott a műsor, aki kiemelte, hogy számára elképzelhetetlen az a brutalitás, amikor tankok és harci járművek gázolnak bele a tömegbe, ahogy a nagy nehéz fegyverekkel golyókat lőnek bele a magyar szabadságharcosokba. Annyira drámai és szomorú, hogy ilyen megtörtént és megtörténik napjainkban is. Mennyire fontos a béke a szeretet a földön. Ezért a békéért fohászkodott, majd közösen mondtuk el a legszentebb imánkat, Az Úr imádságát: a Miatyánkot.

Az ünnepi beszédeket követően kulturális műsorral folytatódott a rendezvény, amelyet a Csíki Játékszín és sepsiszentgyörgyi művészek előadásában hallhatott és láthatott a közönség. Több vers közül kiemelném Kosztándi Zsolt szavalatában elhangzó  Pesti gyerekek című verset, zárásképpen pedig Bánk Bán opera részlet – A Hazám, hazám – Bánk áriáját tárták a közönség elé.

A rendezvényen jelen voltak még: Exc. és Ft. Tamás József, Segédpüspök Úr és Ft. Msgr. dr. Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes plébános, gazdasági tanácselnök.

Felemelő érzés volt Budapesttől közel 1000 km-re is büszkén énekelni szép magyar himnuszunkat, és együtt ünnepelni a 1956-os forradalom 60. évfordulóját Székelyföld szívében.

 

„Felvirrad még a reggel romra, sírra,
egy világ hull térdre előttetek,
budapesti kiégett házsorok,
s kiket ma sírva hősnek álmodok,
Pest védői, ti magyar gyerekek!

Nézd, a zászló újra leng az ormon!
Halott százezrek arca felragyog!
Megzendül az Isten orgonája,
hogy világgá szórja örök, szent csodára:
ti voltatok a leghűbb magyarok!”

(Alföldi Géza: Pesti gyerekek részlet)