Jelenlegi hely

Akciók sokadalma

Decemberi programok Pozsonyban

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
Az adventi időszak minden településen és városkában más és más, de az biztos, hogy rengeteg a program, esemény, vagy ahogy itt felvidéken mondják: az akció. Egyesek az év lezárásáról szólnak, de legtöbbjük a karácsonyi hangulat megalapozására, a szeretet befogadására, az együttlét örömére, s a készülődésre, várakozásra összpontosít más-más köntösben. Egy biztos: megéri ott lenni az eseményeken!
Elnökségi csoportképPogrányi Hagyományőrző Csoport előadásaSzőttes játszóházi táncA táncparkett megtelt

Ezen rendezvények már-már olyannyira sűrűsödnek, hogy elég gyakran megesik - még ha csupán a magyar programok repertoárját vizsgáljuk is - hogy egy napra nem egy, hanem kettő-három is akad. Azonban ha eljut az ember a számára kedvesnek tartott, kiválasztott programra, biztosan nyitottabb, érdeklődőbb arcokkal találkozik, mint egy átlagosnak mondható szeptemberi programon. Szerencsére élnek ezzel az előnnyel elég sokan, s a decemberi készülődésben engednek maguknak időt a szórakozásra, a feltöltődésre és a minőségi idő eltöltésére.

A hónapot a Csemadok elnökségi értekezletével indítottuk, ahol szavazásra bocsátották a kitüntetésre jelölteket és elindult az ötletelés és szervezés a 70. évfordulóval kapcsolatban. Helyszínül a szenci üdülő szolgált, mely egyre szebb állapotnak örvend hála a támogatásoknak, hamarosan be is fejeződnek a munkálatok.

A pozsonyligetfalui alapszervezet által az Inkák és az arany csodálatos földjén című előadásra voltak hivatalosak az érdeklődök, melyet Duffer Erzsébet Dominika nővér tartott, szintén a Csemadok nagytermében.

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes minden hónapban szervez - szintén magyar állami támogatásoknak köszönhetően - játszóházat a gyermekek számára, ahol mind a pozsonypüspöki iskolából, mint a pozsonyi Duna utcai intézményből szép számmal jelentkeznek rá és jönnek el, hogy együtt élvezhessék a néptánc, a népzene örömeit, valamint kézműveskedjenek. Nagy Csomor István és zenekara húzta a muzsikát, a gyerekek pedig igazán felszabadultan táncoltak Horváth Mária és Kassai Zsuzsanna vezetésével.

Egyazon napon került megnyitásra Simek Viktor zoboralji karnagy és festőművész kiállítása is, melynek megnyitásában közreműködött Bárdos Gyula a Csemadok elnöke és Dunajszky Géza közíró. A Pogrányi Hagyományőrző Csoport zoboralji népdalcsokorral színesítette az eseményt. Valósággal megelevenedett általuk - ahogy Bárdos Gyula mondta: 'Beköltözött Zoboralja a Csemadok nagytermébe!' - a szerencsére még ott mai napig is élő a hagyomány és a viseleti kultúra. A kiállítás megszervezésében közreműködött Bedi Kata, a Petőfi Sándor Program volt pozsonyi ösztöndíjasa, valamint Neszméri Tünde a Csemadok Nyitra Területi Választmányának titkára.

   

Az adventi várakozást egy valóban közösségépítő program zárta, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes különleges táncházat hirdetett: az Ökrös zenekar és Balogh Kálmán tette tiszteletét és szolgáltatta a talpalávalót december 14-én a Csemadok nagytermében. Nagy örömükre rengetegen eljöttek, hogy együtt élvezzék a műsort, sokan táncra is perdültek, azonban akik csupán hallgatni jöttek, eltölthették idejüket kézműves foglalkozással (táskát festhettek) vagy fogyaszthattak forralt bort. A táncházban kalotaszegi és bonchidai táncok kerültek repertoárra, melyet vezették Gémesi Zoltán és Horváth Mária valamint Füzék György és Janikovics Ráchel.

  

A képeket Görföl Jenő és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes készítette.