Jelenlegi hely

"Aki ludas, nem ludas..." - Márton napi mesedélután a Türi Magyar Házban

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Márton napjára emlékezve 2016. november 10-én különleges program várta a délutáni magyar iskola gyermekeit a Türi Magyar Házban. Kémenes Hajnal tanítónő a Maros megyei Székelyhodos településéről utazott el hozzánk azért, hogy magával repítsen bennünket meseországba. Keretmeséjének köszönhetően egyik pillanatról a másikra Ludas Matyi mellett találtuk magunkat. Ha pedig már így történt, nem volt mit tenni, szembe kellett szállnunk az igazságtalan Döbrögivel.
Márton Napja a Türi Magyar HázbanMárton Napja a Türi Magyar HázbanMárton Napja a Türi Magyar HázbanMárton Napja a Türi Magyar Házban

Márton napjának ünneplése hagyományosan nem elterjedt szokás Tür településén. Feltételezéseim szerint elképzelhető, hogy a közeli falvakban élő szászoknak vannak ehhez kötődő tevékenységeik, a helyieknek viszont nincsenek. Azért szerveztünk meg ezt a délutánt, hogy gyermekeink kapjanak valami különlegeset, az összmagyar kultúrának egy pici szeletét és felszabadult örömmel, csoportban dolgozva erősödjön közösségtudatuk és összetartásuk.

Főszereplőnkhöz hasonlóan minden gyermeknek pontosan három próbát kellett kiállnia a Türi Magyar Ház dísztermének három különböző szegletében ahhoz, hogy Matyival együtt győzedelmeskedhessen az igazság. Mindhárom helyszínen egyszerre zajlott foglalkozás, az egyiket Hajnal tanítónő, a másikat Gáspár Ildikó, a délutáni magyar iskola tanárnője, a harmadikat pedig én vezettem. A feladatok között szerepelt többféle népi, illetve népies gyermekjáték, valamint dióliba és Márton napi lámpás készítése. Fontos segítőnk volt mindeközben Hajnal lánya, Kémenes Tekla és mentorom, Kémenes Lóránt. 

A gyermekek egytől egyig végtelenül élvezték ezt az alkalmat és Ludas Matyi büszkeségével teljesítették mindhárom próbatételt. Hálás szívvel gondolunk Kémenes Hajnal tanítónőre, hogy eljött hozzánk a Türi Magyar Ház délutáni magyar iskolájába, és meseszéppé varázsolta számunkra Márton napját.