Jelenlegi hely

A Derűteremtők Dél-bácskai látogatása

Gyermek szempárok őszinte fényétől ragyogott advent harmadik gyertyája Tiszakálmánfalván

/ Mitru Barbara /
mitru.barbara képe
Az egyházközségek összekapcsolása, a különböző településeken élők közötti élő kapcsolat létrehozása, baráti beszélgetések, életre szóló barátságok, együtt töltött derűs és felemelő percek megélése, és ehhez hasonló célok ösztönözték a plébánosokat, hogy létrehozzanak egy olyan kezdeményezést, mint a Derűteremtők.

A nagyrészt hittanosokból, fiatalokból álló közösség immáron harmadik alkalommal rendezi meg közös műsorát. Idén a tiszakálmánfalvi közösség látta vendégül a Csantavérről, Kupuszináról, Magyarkanizsáról, Szilágyiról és Újvidékről érkező vendégeket.
A műsor Szöllősi Tibor - tiszakálmánfalvi plébános üdvözlésével kezdődött, aztán átadta a szót a bátor és jó kedélyű fellépők seregének.
                                                
Bátorításként a helyiek mutatkoztak be elsőként. A Varázslóknak nevezett csoport a tiszakálmánfalvi közösség legfiatalabb csoportja, már ami a megalakulását illeti. A különböző korosztályok együttműködése szerethetővé és színessé teszi csapatukat. Hogy miért pont ezt a nevet választották? Mint „befogadott” helyi, bátran állíthatom, hogy azért, mert csak a hozzáállásukkal és tenni akarásukkal is mosolyt igyekeznek varázsolni az arcokra. „A Másiknak, a többieknek.” c. összállítással is sikerült bizonyítaniuk, hogy igenis méltók a választott nevükhöz.
                                            

Ezután következett a Kapisztrán ferences ifjúsági kórus, akik már hosszú ideje jó kapcsolatot ápolnak a tiszakálmánfalvi Vegyeskórussal, így hallva a Derűteremtők kezdeményezéséről, lelkesen fogadták meghívásukat. Az est meghittségéhez egyéni előadásaikkal, a Vegyeskórussal és szólistáikkal közösen énekelt dalaikkal járultak hozzá.

A magyarkanizsai hittanosok az iskolában és a Szent Pál plébánián készültek az ünnepre. Az Egyiptom Hercegéből, a „Mert Ő küld száz csodát” című dallal adták át szeretetüket és örömüket a közönségnek. Ugyanilyen lelkesedéssel és odaadással készült Szilágyi kis csapata is. Versek, régi és új karácsonyi dalok sora következett. Az adventi időszakban talán még jobban körvonalazódik a múlt és jelen összefonódásának szépsége. A Bácskertesről, azaz Kupuszináról érkezők egy verssel és egy dallal köszöntötték az érkező ünnepet, illetve mivel úgy érezték, hogy a "Betlehemes" méltó köszöntés az adventi időben minden házban, így kis falujuk saját, elődeiktől "örökölt" pásztorjátékát is bemutatták.
                                              

És végül, de nem utolsó sorban a csantavériek következtek. 50 mosolygós és boldog gyermek lépett színpadra azt remélve, hogy kis jelenetük sokakat arra serkent majd, hogy ne csak karácsony körül figyeljünk fokozottabban a szeretet tetteire, hanem az év minden napján gyakoroljuk azokat, mint ahogy Jézus földi életének is minden pillanatát az irántunk tanúsított rajongás határozta meg! Krisztus urunk 33 életévét és szolgálatát mutatták be – egészen a mennybemenetelig.

Az estet a csantavéri gyermekek az Összetartozunk c. dal soraival zárták.

                                             

Bátran állíthatom, hogy a Derűteremtők küldetése sikerült! Derű és jókedély termett Tiszakálmánfalván a Katolikus Körben. Mézeskalács illat, mosolygós arcok és hangos gyermekzsivaj töltötte be advent harmadik vasárnapját és ehhez elég volt csupán apró tettekkel, kis gesztusokkal és odafigyeléssel fordulni a másikhoz, a többiekhez.