Jelenlegi hely

Első táncház Maradékon

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe
Vajdasági létem egyik legmeghatározóbb része a Maradékon töltött idő, mely a „szórványban is szórványnak” számít, hiszen nagyon csekély a magyarság száma. Maradék a vajdasági Szerémségben, Indija Község nyugati részén fekszik. A történelem folyamán gyakran változott összetétele, főleg a háborúk okozta vándorlások miatt. Mára elmondható, hogy a lakosság nagy része szerb ajkú, csupán néhány százaléka magyar. Úgy érzem ez egy olyan falu, ahol nagyon intenzíven érződik, ha az ember igyekszik és próbál tenni a magyar nyelv és a magyar hagyományok ápolásának az ügyében. Ebbe kapcsolódtam be októberbe én is, és bízom benne, hogy sikerül az ottani közösség összetartásához nekem is minél több mindent hozzátennem.
1234

Ilyen közösség összetartó programként tartunk néptánc próbákat minden szombaton. A lelkes csapatnak köszönhetően hamar felvetődött a táncház gondolata, amit 2017. február 18-án, szombaton meg is tartottunk. Különlegessége főként abban rejlett, hogy ez volt az első táncház Maradékon. Muzsikálni Temerinből érkeztek hozzánk, többek között Nagy Bence, akivel a szombati próbákat szoktuk tartani, ő hegedűn játszott. Testvére, Nagy Gergő brácsán és Darázs Imre nagybőgőn. Néptánc oktatónak pedig Kiss Zsélykó lett meghívva, aki szilágysági táncokkal ismertette meg a falu lakóit, továbbá különféle szórakoztató népi játékokkal is készült.

                      

Külön öröm volt látni, hogy a faluban minden korosztályt megmozgatott a táncház, sok érdeklődő látogatott el a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület épületébe, ahol programunkat tartottuk.

Úgy érzem, mind a maradékiak, mind mi, szervezők is bízunk a sikeres folytatásban, így ebben a hitben a jövőben is szeretnénk minden hónapban tartani egy táncházat!

Programunkra a média is érdeklődést mutatott, Újvidékről a Vajdasági RTV látogatott el. Az erről készült híradós anyagot ide kattintva tekinthetik meg.

Az eseményt fotók formájában megörökíteni Horváth Zita érkezett hozzánk Szegedről.

Segítségüket ezúton is köszönjük!

 

Bízva a folytatásban, egy táncházban is felcsendült néhány sorral zárnám:

Szeretlek, szeretlek
Csak ne mondd senkinek
Míg a templom közepébe
Sej össze nem esketnek.

Akkor se mondd másnak
Csak a jó anyádnak
Néki is csak szép csendesen
Sej ne hallja senki sem.