Jelenlegi hely

Erdély szolgálatában

Bemutatkoztak Hunyad megye ösztöndíjasai

/ Luzsicza Fanni Eszter /
luzsicza.fanni.eszter képe
A IX. Hunyad Megyei Magyar Napok keretein belül kaptunk meghívást, hogy bemutassuk a Petőfi Programot az érdeklődő közönség számára. Szeptember 27-én délután a dévai Magna Curia impozáns épületében került sor az előadásunkra, amelyet Virág Ádám dévai öszöndíjas társunk vezetett.

Prezentációnk előtt három izgalmas előadást hallgattunk meg, amelyek Mátyás királyról emlékeztek meg különböző aspektusokból. Dr. Darkó Jenő történész Mátyás király külpolitikáját mutatta be, Benkő Mihály történész és keletkutató Antonio Bonfini  leírásai alapján beszélt Mátyás királyról, majd végezetül Harangozó Imre néprajzkutató Áldd meg Isten a Mátyás királyt! - A népi emlékezet igazságos királya címmel tartotta meg előadását.

Harangozó Imre néprajzkutató Dr. Darkó Jenő történész

Ezek után következett a Petőfi Program ösztöndíjasainak prezentációja.

Virág Ádám bemutatta a Petőfi Program létrejöttét és célkitűzéseit, valamint kitért az erdélyi régió helyszíneire. Külön-külön pár mondatban szó esett minden erdélyi ösztöndíjasról és különböző tevékenységeikről, amelyeket az általuk küldött képekkel illusztráltunk. Ezután került sor Luzsicza Fanni petrozsényi ösztöndíjas és Jeszenszky Melinda lupényi ösztöndíjas beszámolójára, amelyben az első hónap benyomásairól és feladatairól meséltek. Végezetül pedig Virág Ádám moderálésával kérdésekre válaszoltunk.

 Virág Ádám, Luzsicza Fanni, Jeszenszky Melinda ösztöndíjasok

Hunyad megye és Erdély szolgálatában tovább munkálkodunk és tevékenykedünk az ott élő szórványmagyarság megsegítése céljából.