Jelenlegi hely

Gyertyánligeti szolgálat

Magyar élet a Keleti-Kárpátokban

/ Gresa Dávid /
gresa.david képe
A Felső Tisza-vidéki magyar szórvány, egy csepp szigetén még élő magyar élet, Gyertyánligeten olyan egyszerű és mégis összetett. A magyarság a magyar nyelvű óvoda és az katolikus egyház körül csoportosul, itt éli meg magyarságát és emlékezik meg nemzeti ünnepeiről. Ezen végváruk erős alapokon áll, melyet lelkes csapat tart össze.
Az énekóránGyermekfoglalkozás a szülőkkelRingató Fekete Krisztiánnal

Szeptemberi érkezésem óta megismerhettem bővebben a gyertyánligeti magyarok életét és mindennapjait. Ilyenkor, mint otthon a Felvidéken is, az emberek a szürettel és a télre való készülődéssel vannak elfoglalva. Érkezésem óta részt veszek ezekben a munkálatokban is, mert például, a télire való tüzelőfa bekészítése épp úgy fontos az óvoda és gyermekei számára, mint a nyelv, a népi játékok és más magyar kulturális tanok elsajátítása. Ezalatt a bő egy hónap alatt mókásan és munkásan telt a beilleszkedésem a kabolai magyar társadalomba. Egy-két hét után lassan kirajzolódtak azon körvonalak is, hogy a valóságban mennyi magyar anyanyelvű emberrel lehet találkozni a mindennapokban, a boltos vagy a helyi taxis éppenséggel a faluban vagy más helyen tevékenykedő munkás. Meglepetéssel ért, hogy ha nem is irodalmi tisztasággal, de elég sokan beszélik nemzetünk kincses nyelvét, nem csak az idősebb korosztály. hanem a fiatalabb is. Mind a dolgozó és mind a még oktatásban részesülő korosztály is.

Eddigi munkám:

Magyar néptánc és ének oktatás indult az új tanévben, az általam vezetett órákon két alkalommal egy héten, azon gyermekek és fiatalok számára, akik sajnos iskola hiányában, csak individuális magyar oktatáson vehetnek részt. A nagyobbik, csak lányokból álló csoport idén főként a magyarbődi leánytáncokkal és azokhoz kapcsolódó énekekkel ismerkedhetnek meg. A kisebbik, de mégis nagyobb létszámú csoport a moldvai körtáncokkal ismerkedhet meg. 

Mozgáskultúra és gyermekjátékok foglalkozás az óvodások számára, mely heti egy, vagy több alkalommal a gyermekek benti mozgását és felszabadult játékát teszi lehetővé, kis és egyszerű szabályok megtanulásával. Mindemellett esetenként az óvodai nevelő és felvigyázói poszton is teljesítek..

Visken és Técsőn néptáncoktató asszisztensi munkával járulhatok hozzá az ottani szórvány fiatalság magyar kultúra ismeretéhez és szeretetéhez. Nagybocskón pedig szintúgy óvodai mozgáskultúra fejlesztésével és néptáncoktatással veszek részt a magyar gyermekek nevelésében.

Mozgalmas és nagyon gyümölcsöző tanévnek és már nem egész kilenc hónapnak nézek elébe, és persze nem egyedül, hanem a kollégáimmal együtt, tervezünk közös rendezvényeket, melyeket később ismertetünk a helyi és a nagyvilág közösségeivel.