Jelenlegi hely

Interaktív kiállításlátogatás

Harmadik osztályosok jártak a Csemadok kiállítótermében

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
Déži Gyula fafaragóművész kiállítása november 15-ig volt látogatható Pozsonyban a Csemadok kiállítótermében. A művész igen változatosan alkot: voltak királyok, költők, csendélet, a pozsonyi vár, mítoszok és ki tudja még mennyi minden ihleti őt meg. Az intézmények számára hirdettünk interaktív kiállításlátogatást, melyre a pozsonypüspöki magyar iskola 3. osztályos diákjai lelkesen jelentkeztek.
Izgatottan várják a képrészletek megkeresésétNagy öröm volt, ha megtalálták hova illikVoltak könnyebben és nehezebbek isÉvgyűrűk tanulmányozása, számolása

Sokszor tapasztaljuk, hogy igen nehéz egy kiállításra vagy múzeumba elvinni gyerekeket, nemigen érdeklődnek iránta. Valójában a művészet egy valós inspiráló közeg számukra, melyben kiteljesedhetnek, kipróbálhatják magukat. Ehhez nem szükséges más, csak a lehetőséget megadni arra, hogy alkothassanak és mindenféle csínnyel, észrevétlenül közelebb lehet hozni hozzájuk ezt a világot is.

A pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda harmadik osztálya úgy határozott, szívesen kipróbálnák magukat egy interaktív kiállításlátogatáson. A program először a képrészletek helyének megkeresése volt. A teremben mintegy 40 alkotás volt, a gyermekek pedig egy-egy részletét kapták kézhez a faragványokból. Akadtak nagyon nehéz, aprólékos darabok és könnyebb, nagyobb szeletek is. A lelkesedés határtalan volt, igyekeztek mindenkit megelőzve megtalálni az adott részletüket, közben pedig tanulmányozták az alkotásokat.

Beszédtéma volt a fák évgyűrűinek keletkezése, számoltak is belőlük, megnézték milyen eszközökkel lehet fát faragni, megművelni, összeszedték, mennyi mindenre használja az ember a fát és gyűjtöttek fához kötődő szólásokat-közmondásokat is. A foglalkozás végén választhattak egy-egy szeletet Déži Gyula képeiből, melyet papírra ragasztottak és kiegészítették kedvük szerint. Így születhetett meg Széchenyi bajuszából egy igen jó karikatúra, az eredetileg erdei manó létrájából fa tetején álló bunker vagy, ami a legextrémebb elgondolás volt: Mátyás király felesége Beatrix ingujjából egy mesebeli folyócska. 

A pedagógusokkal közös tervünk ennek az oktató-nevelő lehetőségnek az életben tartása, így várhatóan januárban ismét eljönnek.