Jelenlegi hely

"Jó kedvvel, bőséggel..."

A magyar kultúra napja Temesváron és környékén

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Temesváron mindig pezseg a magyar kulturális élet, természetesen a magyar kultúra napjának alkalmából is számos esemény zajlott. Már előestéjén, január 21-én Magyari Sára legújabb, Takázás című könyvének bemutatójára került sor Lehőcz László és Szűcs László, a szerkesztő vezetésével.
Takázás könyvbemutatómagyar kultúra napjamagyar kultúra napjamagyar kultúra napja

A kötetben a szerző E-Nyelv Magazinban, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete honlapján, valamint a Nyugati Jelen regionális napilap hasábjain megjelent rövid írásait tartalmazzák. A könyvbemutató során a bánsági multikulturális közegben felnőtt szerző nyelvészeti és hétköznapi kulturális tapasztalatairól tudhattunk meg többet, és magáról a kisebbségi lét lényegéről.

A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban a magyar kultúra napja alkalmából tizenkét kilencedik évfolyamos diák lepte meg az ötödik-nyolcadik osztályosokat.
Tanteremről tanteremre jártak Balla Lóránt magyartanár irányításával. Mindenki az általa választott egyéniség szerepébe bújt. A cél az volt, hogy világhírű magyarokat – felfedezőket, tudósokat, művészeket, feltalálókat – népszerűsítsenek. Az előkészített arckép mellett „nagyjaink” szemléltették találmányaikat képekkel és tárgyakkal, hogy a diákok minél jobban megjegyezzék az arcot és a hozzá kapcsolódó történetet, alkotást, felfedezést.

Így a következő "nagyjaink" jelentek meg az iskolában:

Kőrösi Csoma Sándor, nyelvész, felfedező (a tibetológia megalapítója, a tibeti-angol szótár megalkotója)

Galamb József, mérnök (a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell megalkotója)

Szent-Györgyi Albert, orvos, biokémikus (a C-vitamin feltalálója)

Puskás Tivadar, mérnök (a telefonhírmondó feltalálója)

Nemes Jeles László, filmrendező (Saul fia – Golden Globe-díj, Oscar-díj)

Puskás Ferenc, labdarúgó (az Aranycsapat kapitánya)

Liszt Ferenc, zeneszerző (kb. 1400 művet komponált, az egyik legtermékenyebb zeneszerző)

Kertész Imre, író (irodalmi Nobel-díj)

Semmelweis Ignác, orvos (kézmosás, fertőtlenítés, „az anyák megmentője”)

Telkes Mária, tudós, feltaláló (a napenergia-hőtárolás mechanizmusának kutatója, passzív-ház)

Richter Gedeon, gyógyszerész (1907 – első magyarországi gyógyszegyár)

Irinyi János, vegyész (a gyufa feltalálója, 1848-ban a 12 pont megszövegezője)

Ezen kívül a tizedikes diákok a "Mindenki" című filmet tekinthették meg, valamint a 11-12-esek a Cyber Cyrano című színdarabot nézték meg, amelyet beszélgetés követett.

A Gerhardinum Római Katolikus Líceumban a gyermekeknek a néptáncóra végén is elhangzott néhány szó a magyar kultúra napjáról. A gyerekek rácsodálkoztak, és még nagyobb öröm töltötte el őket, hogy magyar néptáncot járhattak ezen a napon.

Vidéken az Integratio Alapítvány és a Bartók Béla Elméleti Líceum támogatásával Gecse-Madaras Júlia és három tizenegyedikes önkéntes diák társaságában látogattunk el magyarságismereti játékokkal Lugosra a magyar osztályokba. Két csoportban játszottunk a gyermekekkel, akik nagy örömmel fogadtak bennünket, és álltak a feladatok elé. A játékok előtt röviden szóltam a nap jelentőségéről.

Egy napra megálltunk, mint a gyermekek a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum lépcsőjének kezdetén, ahonnan a Himnusz  sorai vezetnek végig fel a falakon az emeleteken keresztül, rácsodálkoztak, kik is vagyunk, mennyi minden is a miénk a magyar kultúrán keresztül, ami meghatároz minket, amin keresztül meghatározzuk magunkat.
Ez a nap erről szól, és arról, hogy amire ma rátekintettünk kicsit messzebbről, az a hétköznapjaink része. Megbecsüljük, és tovább tervezünk, szervezünk, cselekszünk "jó keddvel, bőséggel".