Jelenlegi hely

Kisebbségi napok Szarajevóban

/ Bezzeg Gyula /
bezzeg.gyula képe
A Szarajevói Kulturális Nemzeti Kisebbségek 2016. „Minority Fest” és a Szarajevói Kisebbségi Napok keretén belül a Szarajevói Képzőművészeti Akadémia aulájában negyedik alkalommal sor került a Bosznia és Hercegovinában élő kisebbségek művészeti és gasztronómiai kantonális bemutatójára.
Kisebbségi napok SzarajevóbanKisebbségi napok SzarajevóbanGasztronómiai napokGasztronómiai napok

Az aula falain, ami egyben kiállító teremmé alakult át, a magyarok, csehek és a lengyelek műalkotásait láthatták a vendégek, az asztalokon pedig a fent említett nemzetek mellett még az olaszok, montenegróiak és a románok nemzeti ételeiben lehetett gyönyörködni. 

A fesztivál idén négy napos volt, és különböző programokkal fogadta az érdeklődőket. November 29-én kezdődött a Film esttel, zenei és balett előadással valamint kiállítás megnyitóval folytatódott, és december 3-án, a kisebbségek nemzeti konyhájának bemutatásával végződött.

A fesztivál mottója „Ismerd meg a szomszédod” volt. Mindenkit élvezettel tölt el, ha egy ismert dalt hall, ha saját nemzetének táncát láthatja, mindenkinek jól esik belemélyedni a gondolataiban egy műalkotás láttán, és nem utolsó sorban otthoni ízeket érezni is rendkívüli emlékeket képes felidézni. 

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete már az elejétől fogva aktívan részt vesz a Kisebbségek Fesztiválján és ennek köszönhetően lehetőségük van évről évre bemutatni a magyar kultúrát és szokásaikat és egyben támogatni a különbségek egységesítését.

December 2-án, pénteken, a fesztivál harmadik napján a HUM Magyar Polgárok Egyesülete a fiatal szabadkai fotográfus, Molnár Edvárd műveivel mutatkozott be. A fotókiállítás kezdeményezője és lebonyolítója az idei Petőfi Sándor program ösztöndíjasa, Bezzeg Gyula volt. A kiállítás anyaga a tavaly megrendezett XXXIX. Durindó és LII. Gyöngyösbokrétán készült, ahol szinte az összes vajdasági magyar egyesület népművészei és hagyományőrzői megjelennek a legpompásabb és legféltettebb népviseleteikben. Úgy véljük, hogy ez a kiállítás valóban reprezentatív módon mutatja be a magyarokat az itteni közönségnek, ami később teli találatnak bizonyult. 

A magyar konyha hagyományainak bemutatásának keretén belül a magyarok asztalán csoda történt. Az egyesületünk elnökhelyettesének ügyes és tapasztalt kezei olyan finomságot teremtettek az asztalra, amiket mindenki szeme-szája megcsodált. Túrós pogácsa, köles saláta, almaszósz, almával és aszalt szilvával töltött kacsa, rizzsel és csirkemájjal töltött kacsa, paprikás csirke, dobos torta és magyar borok. A borokat a Szarajevói Magyar nagykövetségtől kaptuk és egyben a támogatásukat is. 

Megtisztelő volt számunkra, hogy a Magyar Nagykövetség képviselői eljövetelükkel támogattak bennünket, és egyben a Szarajevó kanton nemzeti kisebbségi tanácsának munkáját is. Örömünkre szolgált az is, hogy idén egy vajdasági fotóművész munkáival mutatkozhattunk be, és hálásak vagyunk az egyesület tagjainak azért, hogy nagy számban képviselhettük nemzetünket az idei fesztiválon.