Jelenlegi hely

"Legyetek jók, ha tudtok..." - évzáró ünnepség

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
"Legyetek jók, ha tudtok..." - évzáró ünnepség: A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület közössége még egy tartalmas évet hagyott maga mögött. Az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is a kitartó, szorgalmas munka, a tanulás és a szórakozás során számos örömteljes pillanatot, de akár nehézséget is együtt élt át az egyesület tagsága, valamint a település székely közössége.

A felnőttek és a gyerekek színvonalas ünnepi műsorral készültek, amelyet május 26-án az egyesület székházának színpadán adtak elő. Az ünnepi esten  szép számban megjelentek a szülők, nagyszülők, illetve más kedves érdeklődők. 

  

A műsorban elsőként a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület vegyes népdalköre lépett fel, akik kitartóan gyakorolnak és készülnek a vajdasági magyar közösség legrangosabb népdal-fesztiváljára, a 41. Durindóra, amelyet idén a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervez ez év június 10-én, Bácskossuthfalván.

Az ünnepi napon a legfontosabb szerep a gyerekeké volt, mivel május utolsó vasárnapján ünneplik a gyermeknapot.

1950 óta bizonyos helyeken május utolsó vasárnapján tartják a NEMZETKÖZI GYERMEKNAPOT. A világ sok országában viszont június 1-én ünneplik. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra. 

A műsor folytatásában a közös éneket Kis Andrea szavalata követte, aki Csorba Piroska: A gyermekkor című versét adta elő. A hertelendyfalvi közösségben számos személyre büszkén nézhetnek fel. Közismert, hogy sok neves zenész is van az itteni székelyek soraiban. A mai napig minden évben legalább egy gyerek a pancsovai Jovan Bandur zeneiskola növendéke. Tanulmányaik során nagyon sok elismerésben, nemzetközi és hazai versenyek díjaiban részesülnek. Jelenleg Kiss Andrea, Kovács Tímea, Nemcsek Dávid, Kovács Tibor és Király Laura tanul különböző hangszereken. Az évzárón nem tudtak mindannyian fellépni, mert nem mindenkinek hordozható könnyen a hangszere, de hallhattuk Kovács Tibor és Nemcsek Dávid hegedűjátékát, és Király Laurát, aki a kürtöt szólaltatta meg. A zenét követően Pósa Lajos: Szeresd a gyermeket! című versét Kovács Tímea olvasta fel. Az előadást színesítette  Kovács Dániel által előadott alkalomhoz illő vers is. Továbbá ő volt, aki Nemcsek Márinával együtt elvállalta a műsorvezetői szerepet is.

A Halott ember ne nősüljön! című rövid, humoros jelenetet Erős Norbert és Mészáros István adta elő.

 

A gyerekek néhány szórakoztató jelenettel iskolához és vakációhoz fűződő eseményt varázsoltak a nézők elé, miközben megpróbáltak választ kapni egy fontos kérdésre: Legyünk jók....de hogyan?  Ahogy a jelenetekből kitűnt, nem valószínű, hogy lesz diákbarát iskolájuk, a jó tündér sem tud segíteni nekik a jó osztályzatok megszerzésében, versenyeket sem tudnak egyszerűen megnyerni, de  megtalálták a választ a kérdésre. Úgy tudnak jók lenni, hogy megköszönik a szüleiknek, tanítóiknak, tanáraiknak, oktatóiknak, hogy az elmúlt év folyamán is foglalkoztak velük. Az egyesületben is vannak négyen: Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta, Nagy Mónika és Kiss Krisztina, akik szabadidőt, fáradságot nem sajnálva hétről-hétre felkészítik a rendezvényekre, fellépésekre a diákokat. A köszönetük jeléül átadott virágcsokor mellett a felkészítőik iránti szeretetük és különös kötődésük, a hozzájuk szánt kedves, köszönő szavakban, és a kis csillogó szemekben nyilvánult meg. A gyerekek felkészítőikkel együtt egy közös dallal búcsúztak a PSP ösztöndíjasától, és köszönetüket fejezték ki a munkájáért.