Jelenlegi hely

A medgyesi báthorysok és a büszkeségek fala

Középpontban a magyar iskola diákjai és megmérettetéseik

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
Zrínyi Miklós, Teleki Pál, Hermann Ottó, Mikes Kelemen, Mihai Eminescu. Mi a közös bennük? Az, hogy a nevük által fémjelzett tantárgyversenyeken a medgyesi magyar iskola diákjainak neveit is megtaláljuk ebben a tanévben. Ha belépünk a medgyesi Báthoryba, a folyosón elsőre szembetűnik az iskola büszkeségfala. Oklevelek, emléklapok és fényképek sorai fogadják az érkezőt.
A medgyesi Báthory iskolábanA medgyesi Báthory iskolábanA medgyesi Báthory iskolábanA medgyesi Báthory iskolában

Ezzel is biztatva, hogy itt érdemes lesz továbbmennie. Be, az osztályokba, hogy megismerje: kik vannak a diplomákra írt nevek mögött. Megkérdezni, meghallgatni a gyerekeket és komolyan venni a hallottakat, aztán megkérdezni a pedagógusokat is. Cikkünk középpontjában a báthorysok és megmérettetéseik állnak. Az intézmény 2010-ben új épületet kapott, így diákjai a város egyik legjobb oktatási intézményében tanulhatnak, színvonalas környezetben. Jelenleg 120 diákja van a megye egyetlen, teljesen magyar tannyelvű általános iskolájának. A számok és statisztikák sokszor beszédesek, ezért összegyűjtöttük az eddigi év tantárgyversenyeinek és más megmérettetéseinek sorát. 

Mindemellett fontos elmondani, hogy a szórakozást és a lazább közösségi programokat sem hagyják ki az intézmény palettájáról: a játékos versenyek szüreti bálon, farsangkor vagy az iskola "másként"-hetén sem maradhatnak el, sőt, a diákok agysejtjeit egy-egy sakkverseny a tanórákon kívül is lendületbe hozta. De milyen hatásai vannak a versengésnek? Egyáltalán minek lehetünk tanúi egy versenyhelyzetben? Egy definíció szerint: „A versengés társas összehasonlításon alapul, és egyfajta belső motiváció arra, hogy helyzetünket, teljesítményünket, eredményeinket másokéhoz hasonlítsuk, elhelyezzük magunkat a társaink között felállított hipotetikus rangsorban; azaz az arra irányuló vágy, hogy mi legyünk a legjobbak. (…)” Mit „nyerünk” magával a versenyen való részvétellel? „A győzelemmel és vesztéssel való konstruktív megküzdés kulcskérdés, ha arra próbálunk választ adni, hogy vajon hasznos-e versenyre küldeni a tehetséges diákokat, a hosszú távon történő beváláshoz.”(tehetseg.hu)

A tantárgyversenyek Medgyesen is a városi szakasszal kezdődnek, és igen jó a részvételi szándék. Persze, meg lehet különböztetni a résztvevő diákokat motiváltság szempontjából - hangzott el a beszélgetések során. Vannak, akik valóban élvezik és tudatosan készülnek arra, hogy kipróbálhatnák tudásukat. Vannak, akik egy, egyébként jogosan megérdemelt plusz jegy érdekében vállalják a kihívást és nem feltétlenül a továbbjutásra törekszenek. Visszagondolva iskolai élményeimre, azt gondolom, bármelyik legyen is a részvétel oka, valójában a részvétel számít. Hiszen ez által „kerülnek helyzetbe”. Az új szituációkban új oldalukról ismerik meg önmagukat, nem beszélve hozadékairól: a „megragadt tudásról”, a tapasztalatokról és az útközben szerzett barátságokról.  

A városi szakaszon magyar és román nyelv mellett az angol is igen szép számú résztvevőt vonzott. Román nyelv és irodalomból a felső tagozatról 10 tanuló vállalta a megmérettetést. Közülük 4-en továbbjutottak a megyei szakaszra, akik Pocan Ildikó tanárnővel folytatták a felkészülést. A Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyen Béres Edit magyartanár felkészítésével 12 felső tagozatos tanuló vett részt januárban. A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny városi szakaszán, szintén Béres Edit tanárnő vezetésével 22 felsős diák vett részt. Angol nyelv tantárgyversenyen Szederjesi György igazgató felkészítésében 6 diák mérette meg magát, illetve a Kenguru angol nyelvi és országismereti versenyen összesen 19 fő szállt versenybe, alsósok és felsősök egyaránt.

A kör szélesedik a megyei szakaszokon, ennek ellenére – avagy éppen emiatt – igen szép eredményeket tudhatnak maguk mögött a diákok. Velük együtt tanáraik, illetve szüleik sikere is ez – hiszen a támogató szülői háttér megléte nagyban hozzájárulhat a sikerekhez.

Magyarból, szintén a Mikes Kelemen tantárgyversenyen, megyei szakaszon 12 felsős vett részt februárban, akik közül legjobban a nyolcadikosok teljesítettek. Közülük is Bíró Beátrix, aki továbbjutott az országos szakaszra, és aki április 5-7. között Enyeden fogja képviselni a medgyesi Báthory iskolát. A verseny jellemzően szövegértésből, a megadott irodalom tartalmához kapcsolódó, illetve kommunikációs helyzetekhez kötődő szövegalkotásból és játékos nyelvi feladatokból áll.

A Teleki Pál Földrajzversenyen, melynek szintén helyi, erdélyi és Kárpát-medencei fordulói is vannak, legjobb eredményt Székely Anett, 7. osztályos, és Téglás-Szabó Izabella, 8. osztályos diákok értek el. A Mihai Eminescu román nyelvű szavalóversenyen 4 diák vett részt, szintén Pocan Ildikó felkészítésével és nagy büszkeség, hogy Bíró Beátrix, 8. osztályos tanuló a 3. díjat hozta el.

Matematikaversenyek közül idén is szép számmal - negyvenen – vettek részt a báthorysok a Zrínyi Miklós versenyen, melynek még várjuk az eredményeit. Többen ott voltak a Csillagszerzőn, illetve az Erdélyi Magyar Matematikaversenyen is, melynek a Szovátán megrendezett országos szakaszára Fülöp Noémi 5. osztályos és Major Sándor 7. osztályos tanulók jutottak tovább. Felkészítő tanáruk Székely Éva, akit tavaly Farkas Gyula-emlékéremre jelöltek. Az elismerő díjat 2017. november 3-án, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben ünnepségsorozatának keretében vette át Kolozsváron.

Az IX. Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő országos szakaszán Vajda Szilvia és Catalan Stefánia vettek részt a Temes megyei Újszentesen október 20–22-én, ahová szüleik kísérték el őket. A lányoknak talán az is segített a versenydrukkot legyőzni, hogy már számos helyi kulturális eseményen mutatták meg zenei és énektudásukat a nagyközönség előtt. Többek között a XIX. Szeben Megyei Magyar Napok vagy a Magyar Szórvány napján is közösen léptek fel, Stefán Tünde kántornő felkészítésével.

A decemberi vízaknai Szent László – történelemversenyre 13 diák készült fel Székely Zoltán református lelkész, Csíki Szabolcs katolikus segédlelkész, Seician Ildikó történelemtanár és az iskola számos tanárának közreműködésével. Az élményen felül mindkét kategóriában hoztak haza díjat is.

A Hermann Ottó Országos Biológiaversenyen, amit Kolozsváron rendeznek meg március 10-én, Nagy Tímea és Halász Adrienn versenyeznek, Antal Lóránt biológiatanár felkészítésével.

Alsósok körében most készülnek a Regemondó Versenyre, és már túl vannak az Aranytoll meseíró pályázaton, melyre 7 negyedik osztályos írta meg meséjét. Todor-Nyárádi Zsuzsanna tanítónő diákjai közül legjobb eredményt Gáspár Eliza érte el.

És hogy mit mondanak a résztvevők?  Téglás-Szabó Izabellát, Pocan Dávidot és Dénes Dáliát a március 3-i, szombati angol kenguru verseny után kérdeztem.

Dénes Dália, negyedik osztályos tanuló szerint a 30 kérdésből az első tíz könnyebben ment. „De a végén már voltak olyan szavak, amelyekről nem is tudtam, hogy léteznek.” – tette hozzá mosolyogva. De az is kiderült, hogy Zrínyi matekversenyen 65 pontot ért el a 125-ből. És hogy ez jónak tartja -e, arra egy elégedett igent kaptam. Sőt, azt is megtudtam, hogy nagyon várja az ötödiket. Leginkább azért, hogy érdemjegyekkel legyenek osztályozva a „nagyon jó” vagy „elégtelen” helyett, és hogy jobban megismerje az iskola többi tanárát is.

Téglás-Szabó Izabella, arra a kérdésre, hogy nehéznek találta –e a versenyt, határozottan válaszolta, hogy nem, hiszen már volt tapasztalata a tavalyi versennyel. Kíváncsi voltam, magát jónak tartja-e angolból. Erre szintén határozott igen érkezett. Az iskolai órák mellett számítógépes játékoknak köszönheti magabiztosságát. Azért azt is elárulta, hogy a versenyen kicsit izgult – hogy mi lett az eredmény, következő cikkünkből majd az is kiderül.

Pocan Dávid volt a szombati angolverseny legfiatalabb indulója volt, harmadik osztályosként. Csak azért izgult egy kicsit, mert nehezebbet várt – hiszen ez a 3. és 4. osztályosoknak szól. De mégsem volt nehéz, tette hozzá. Kérdésemre, hogy minek köszönhető magabiztos angoltudása, egyetlen határozott választ adott: a Youtube-nak.

És hogy kerül-e még fel oklevél a büszkeségfalra? Még fogunk írni erről, biztos vagyok benne. De abban még inkább, hogy ezeknek az élményeiknek köszönhetően Medgyes mindig fontos helyet fog elfoglalni emlékeikben.