Jelenlegi hely

Nagymamám után szabadon

Mézeskalács-készítés Aknaszlatinán

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
A karácsony illatának létrehozásához nincs szükség pótszerekre, boltban vásárolt mesterséges illatosítókra. A hangulat megteremtéséhez elég, ha az ember begyúr egy jó adag mézes tésztát, és begyújtja a sütőt.

Betyárok, középkori lovag, a zarándoklatokhoz kapcsolódóan Szűz Mária, vagy a XIX. századtól az erősödő magyarságtudatot szimbolizáló címer is megjelent a vásárokon népszerűvé vált figurák sorában, melyek legismertebbje máig a rövid üzenetekkel, dalszövegekkel kiegészített tükrös szív volt. L. Karsai Henriett elmondta, mézeskalácsszívet nemcsak szerelmesek, de barátok, testvérek is ajándékoztak egymásnak. [1]

Advent harmadik vasárnapján, közkívánatra 5 kiló lisztből készítettünk mézeskalácsot az aknaszlatinai Szent Család karitászházban. Kicsik és nagyok sürögtek forogtak a konyhában. Volt, akit az édesanyja kísért el a sütögetésre, de kedvet kapott és maradt segíteni.

Mivel a településen nem találtam olyan receptet, amelynek hagyománya lett volna, ezért nagymamám régi, székelyföldi családi receptjét használtuk fel. Szokása sincs igazán itt a mézeskalács készítésnek, így bízom benne, hogy hagyományt is teremtettünk ezzel az első alkalommal.

A dagasztástól, a díszítésig, minden munkafolyamatot együtt végeztünk, hogy ezután mindenki otthon is el tudja készíteni az illatos ünnepi süteményt. Az elkészült mézeseket mindenki hazavitte, hogy saját maga által készített ajándékkal tudja meglepni családját, szeretteit.

   

A Bolyai János Középiskola három tanulója, ajándékként mézeskalácsot készített minden tanár és a karácsonyi műsoron részt vevő vendégek számára. Nagy meglepetés volt és nagy öröm.

„A karácsonynak nincsen semmi köze a fogyasztáshoz, sokkal inkább van köze a szeretethez, amellyel egyetlen kereskedő portékája sem veheti föl a versenyt; ilyen ajándék a plázákban nem kapható, értéke pénzben nem kifejezhető.” Papp Gréti

  

A mézeskalács készítés jó program lehet egy közösség, vagy baráti társaság számára is. Érdemes minél több tésztakiszúrót, formát és minél több fajta kreatív díszítéshez alkalmas anyagot, eszközt beszerezni. Mint igazi kézműves termék, a mézeskalács is szívvel-lélekkel készül. Nincs belőle két egyforma darab. A megajándékozottak pedig egyedi ajándékot kapnak akár elfogyasztják egy pohár tea, vagy kakaó mellé, akár csak gyönyörködnek benne.

A nap tanúsága volt, hogy milyen kevés anyagi ráfordítás elég ahhoz, hogy képesek legyünk együtt értéket teremteni. Olyan tudást átadni a gyerekeknek, amely otthoni környezetben is bármikor hozzáférhető számukra, amelyben örömüket lelik, és amellyel képesek örömöt okozni másoknak is.

„A karácsony legmeghatóbb ajándékai azok, amelyeket gyermekektől kapunk, akik azokat majdnem kivétel nélkül saját maguk készítik. Ők az igazi szívbeli ajándékozók.” 

Kaesz Gyula