Jelenlegi hely

Nagyszeben vendége volt Kurdi Gábor kecskedudás

Aki dudás akar lenni...

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Kurdi Gábort nagyon régóta ismerem személyesen. Ez nem olyan meglepő, hiszen mindketten tataiak vagyunk. Évekkel ezelőtt volt egy közös projektünk, amelyben népi hangszereket készítettünk gyermekekkel Gábor vezetésével.
PlakátVárosnézés közben egy Kurdi Gábor - plakátra bukkantunkKurdi Gábor koncertje a nagyszebeni TükörterembenA legfiatalabb Csodavár lakó egy méretes furulyával

Amikor kiderült, hogy a 2017/18-as Petőfi Sándor Programba mindketten bekerültünk, nem is volt kérdés, hogy meghívom Gábort fogadó szervezetemhez, a HÍD – Szebeni Magyar Egyesülethez.

Kurdi Gábor népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, a 2014-es Fölszállott a páva döntőse, ahol a zsűri különdíját érdemelte ki. A hangszereit saját maga készíti. Gyermekkorában találkozott először a népművészettel. Kezdetben néptáncolt, majd figyelme inkább a népzene felé fordult. Elsőként a citerával ismerkedett meg, aztán elkészítette első citeráját. Később a kecskeduda kezdte érdekelni. Ez egy nagyon különleges hangszer. Gábor elmesélte, hogy rengeteg türelem kell hozzá, hiszen hónapokig a duda felfújását kell gyakorolni. A kecskeduda megszólaltatásához ezentúl varázsige is szükségeltetik, amit a nagyszebeniek örömmel tanultak meg.

„Duda, duda büdös duda, az is büdös, aki fújja,

Fújd fel dudás a dudádat, billegtesd el a nótámat.”

Nagyszebenben elsőként a Tükörteremben ismerkedhettek meg vele az itteni magyarok, hiszen 2018. február 17-én itt adott koncertet. A közönségnek bemutatta a citerát, a furulyák népes családját, a tárogatót és természetesen a kecskedudát. Az egyórás koncert alatt a jelenlévők a különleges zenei élmény mellett rengeteg érdekes információt tudhattak meg a népi hangszerekről. A program után a gyerekek kíváncsian mentek kipróbálni a zeneszerszámokat. Szoros volt a napirend. Oltszakadáton vártak már ránk az ottani közösségi teremben, ahol farsangi bált tartottak. Ismét nagy szeretettel fogadott bennünket a szakadáti magyar közösség. Gábor kecskedudán játszott, amivel könnyeket csalt a jelenlévők szemébe. Azonnal a szívükbe zárták.

A szombati mulatság után reggel Kóbor felé vette az irányt a nagyszebeni küldöttség. Mentorom, Serfőző Levente, és az egyesület alelnöke, Páll Ákos is velünk tartott ebbe a kis magyarlakta zsákfaluba. Az Istentisztelet után került sor a rendhagyó zenei produkcióra, amit a szeretetvendégség követett.

Másnap az iskola utáni programra mentünk Gáborral. A gyerekek közül néhányan már ismerősként üdvözölték a szombati koncertélmény után. A hangszerek bemutatása és megszólaltatása mellett népdalokat és táncokat tanított nekünk, megmozgatva a tanulásban megfáradt tagokat. A gyerekek örömmel vették az érdekes foglalkozást, mindenben partnerek voltak. Az óra végén mindenki saját maga készítette első dudáját egy szívószálból.

Kedd délutánonként az októberben indított Csodavárba várjuk a nagyszebeni magyar gyermekeket. A foglalkozás azóta is sikeresen működik. Ezúttal a nagyobbakkal furulyát készítettünk Kurdi Gábor vezetésével. A gyerekek lelkesen fűrészeltek, reszeltek és fúrtak, de az apukák segítsége is elkelt. Nem tudom, kinek tetszett jobban a foglalkozás, de abban biztos vagyok, hogy amellett, hogy saját hangszerek készültek, nagy élményt nyújtott a gyermekeknek és az apáknak a közös foglalkozás.

Az óvodásokkal zenéltünk, táncoltunk, játszottunk. Jó volt látni a kicsiket, ahogy élvezik Gábor játékát. Nagyon jó pedagógiai érzéke miatt minden korosztállyal megtalálja a közös hangot, elvarázsolja őket. A foglalkozás végén Gábor megajándékozta saját készítésű hangszereivel a magyar óvodai csoportot, amit a jelenlévő Mátyás Csilla – állandó segítségem a foglalkozásokon – örömmel fogadott.

A négy nap alatt nem nagyon hagytam Gábort pihenni. Állandó mozgásban voltunk. A programok mellett igyekeztem a városból és a környékből is mutatni valamit. Úgy érzem, Gábor megszerette Nagyszebent, a város pedig biztosan megszerette Gábort. Húsvétra visszavárjuk. Szerdán pedig útra kelt Szilágysomlyó felé, hogy ott is megörvendeztesse a magyar közösséget.