Jelenlegi hely

Október 23.

/ Bankó Anna /
banko.anna képe
A 20. század egyik meghatározó magyar történelmi eseménye volt az 1956-os forradalom és szabadságharc. Magyarország kommunista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott harc. Mindez a diákok békés tüntetésével kezdődött október 23-án, és november 11-én fejeződött be.
A gyermekek munkái

A kommunista pártvezetés fegyvertelen tüntetőkre leadott sortüze miatt, a békés tüntetésből fegyveres felkelés lett. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November elején az új kormány tárgyalásokat kezdett a szovjet csapatok teljes kivonulásáról, valamint a Varsói Szerződésből való kilépésről. A szovjet vezetés azonban november 4-én támadást indított országunk ellen. A több napon át tartó forradalom így elbukott.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc fegyveres összetűzései sok emberáldozatot követeltek. A forradalom leverése után a hatalom olyan emberek kezébe került, akik elárulták, becsapták a magyar népet. Függetlenséget, szabadságot ígértek, de igazából zsarnokként megnyomorították az embereket.

A forradalom leverése után tilos volt október 23-ra emlékezni. Ennek emlékét csak azok őrizhették, akik külföldre emigráltak.

1989-től a forradalom kitörésének napja ünnepnappá vált. Ezen a napon kikiáltották a Magyar Köztársaságot. A Magyar Köztársaság jelképei minden más országtól megkülönböztetik hazánkat. Legfontosabb jelképeink: a zászló, a címer és a Himnusz.

A csicsókeresztúri gyerekekkel október 23.-ra emlékeztünk. Az emlékezésünk elején felelevenítettük az aznapi eseményeket, meghallgattuk Nagy Imre és Kádár János rádióbeszédét, a gyerekek magyar zászlókat, magyar címereket rajzoltak, valamint megnéztük a Szabadság, szerelem című filmet. Azt gondolom, hogy a gyermekekkel méltón megemlékeztünk a szabadságharc hősi halottairól, és új ismereteket is átadtam nekik. Remélem, hogy ezek a történelmi emlékezések, megmozdulások hozzájárulnak a magyar azonosságtudatuk erősítéséhez.