Jelenlegi hely

"Szálljatok le, szálljatok le, karácsonyi angyalok!"

Karácsony megünneplése régen és most Hertelendyfaván

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
"Karácsony van kicsiny falunkban" címmel hagyományos szokásokat is bemutató ünnepi műsort készített a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület a falu lakóinak december 22-én az Egyesület székházában, Hertelendyfalván/Pancsován.

2017 decemberében, adventben újra az ünnepi készülődés foglalta le gyermek és felnőtt életét Hertelendyfalván. Az itt élő magyarok sajátos, archaikus szokásokat őrző bukovinai székelyek. Gyermekcsoportjuk a karácsonyi szokásokat megelevenítő rövid színpadi összeállítással készül ilyenkor a falubeliek megörvendeztetésére. Ezek a fiatalok valójában belenőnek a szokásba, mert ezek mai napig létező szokások, szokáselemek.

Karácsony „szenvedején”, (december 24-én) ma is járnak gyermekcsoportok házról házra. Rövid énekkel, és ünnepi üdvözlő strófákkal „verselnek” a háziaknak. Kis ajándékokat kapnak cserébe. Idős adatközlőim még emlékeznek egy-egy ilyen gyermekkorban tanult versre:

„Szálljatok le szálljatok le, karácsonyi angyalok,
Zörgessetek máma este minden piciny ablakot!
Palotába és kunyhóba nagy örömet vigyetek,
Boldogságos ünnepet!”

Erőss Katalin, Hertelendyfalva

A kisgyermekek után, a lányos házakat további köszöntők, látogatók keresik fel. Ők a „csumák”. Idősebb legények rejtőznek álarc mögé ebben a szokásban, és az ifjú házbeli leánynak fel kell ismernie őket. Sok tréfás helyzetre ad lehetőséget ez a játék. Végül csókot kapnak a legények.

25-én, karácsony első napján a legszentebb dolog az istentisztelet. Ezután a család a maga szűkebb körében költi el a karácsonyi asztal finomságait. Ezek: húsleves, "szármá”, vagy régebben galuska, azaz töltött káposzta, sültek salátával (ecetes-hagymás krumplisaláta) és manapság sokféle „aprókalács”, azaz a háziasszony ügyességét, leleményességét dicsérő cukrászsütemény-féleségek. Minden korszak sajátságokkal bírt, hiszen a huszadik század ezen a vidéken még a világháborúk elszenvedése után is okozott újabb háborús nyomorúságot.  Mindezek érzékenyen befolyásolták az ünneplés lehetőségeit.

Az ebéd elfogyasztása után, estefelé újabb vendégjárás következett. Az előző napi „csumák” ekkor csoportokban megénekelték a leányos házakat, zenésszel köszöntve, és táncra perdülve. A házas családtagok is elindultak a rokonsághoz, hogy énekszóval köszöntsék őket.  A leányok megéneklése sokszor reggelig eltartott. Addig jártak a legények, amíg mindenkihez el nem jutottak.

A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági csoportja mindezeket megjelenítette kis színpadi műsorában. Nagyban készültünk a XXI. Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok seregszemléjére is, melyet december 16-án tartottak Fejértelepen (Susara) az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében.

A hazai ünneplésre december 22-én került sor az Egyesület Székházában Hertelendyfalván. A műsor tematikáját Lőcsei Ilona állította össze. Nagy Mónika, Nemcsek Klaudia és Lőcsei Márta segítségével készítettük fel a gyermekeket. Sorrendben megjelentek a hétvégi óvodások, majd következett a hagyományos szokásvilágra épülő összeállítás a nagyobbaktól. Verseltek az alsó tagozatosok. A nagyobb csoport kis árnyjáték-jelenettel elevenítette fel a betlehemi születés misztériumát, a napkeleti bölcsek látogatását, megidézve így a téli ünnepkör sötétből fénybe történő átfordulását. Mindezeket lánykórus éneklése kísérte.  A gyerekek az előző hetekben papírcetliken kihúzták egymás nevét, majd a karácsony esti  előadás végén átadták egymásnak kis titkos ajándékaikat. Az Egyesület felnőtt közössége is gondolt rájuk, úgyhogy mindezek után Nagy Mónika név szerint ajándékozta meg a gyermekeket a színpadon, karácsony ünnepén az egész egyesület nevében.

Örömmel és szépséggel telt meg kicsi és nagy, gyermek és felnőtt lelke ezen az estén. Méltón ünnepelte Krisztus születését Hertelendyfalva református magyar közössége ismét.