Jelenlegi hely

V. Ikonfestő Tábor és Lelkigyakorlat Karácsfalván

/ Kaskötő Miklós Bertold /
kaskoto.miklos.bertold képe
A Kárpátalján tekintélyes számban jelenlévő görögkatolikusság liturgikus tradícióiból adódóan igen nagy hangsúlyt fektet az ikonok tiszteletére. A mostanra mintegy 1500 éves múltra visszatekintő művészeti ágazat napjainkban is jelentős hírnévnek örvend különösen a 16-30 éves, hitét gyakorló korosztály körében.
Zolcsák Miklós atya az ikonok jelentőségéről beszélLassan elkészül Szent László királyunk koronájaTanár úr mindenkinek segít; A képen: Fantoly Pál, rajztanárAz elkészült ikonok megszentelése

A Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (továbbiakban: GISZ), immár ötödik alkalommal rendezte meg négynapos hagyományőrző ikonfestő, egyben pedig lelkigyakorlatos alkalmát, amelynek ezúttal is a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum adott otthont. Az alkalom fő koordinátora Lődár Jenő atya, a Batári Görögkatolikus Egyházközség parókusa volt, aki közel öt éve a GISZ elnökeként is tevékenykedik.

        

Az eseményre Zolcsák Miklós görögkatolikus atyát hívták Magyarországról, aki gyakorlott ikonfestőként bevezette a résztvevőket az ikonfestés rejtelmeibe, valamint építő gondolatai megosztása és tapasztalatai átadása által segített megérteni az ikonfestészet lényegét, fontosságát: „Az ikon kézzelfogható csoda. [...] Fölséges pillanat, amikor elkészül: mert amikor ránézek, akkor Jézus visszanéz, visszamosolyog ránk az ikonról […].” – fogalmazta meg Miklós atya.

        

Az esemény nyitott volt minden érdeklődő számára, így a görögkatolikus többségű, közel húsz résztvevő között voltak a református, valamint a római katolikus felekezetekhez tartozó hívek is.

       

A tábor végére elkészült és megszentelt művek közül a legtöbb a „Tanító Krisztus”-t, vagy különféle módokon az Istenszülőt ábrázolta, de volt olyan is, aki egészen új módon, Szent László királyunkat festette meg ikon-stílusban. A rendezvény főtámogatójaként köszönet illeti a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t.