Jelenlegi hely

„Várjatok még őszirózsák, ne mondjatok búcsút a szép nyárnak...” Ipolynyéken tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Őszirózsa Magyarnóta-énekes Országos Versenyt

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
Az ipolynyéki kultúrház adott otthont október elején a magyarnóta-énekesek országos versenyének, az Őszirózsának, melyet a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya idén tizenhetedik alkalommal szervezett meg. A verseny célja a magyarnóta-éneklés hagyományainak az ápolása és népszerűsítése.
XVII. Országos Őszirózsa Magyarnóta-énekes VersenyXVII. OrszágosŐszirózsa Magyarnóta-énekes VersenyXVII. Országos Őszirózsa Magyarnóta-énekes VersenyXVII. Országos Őszirózsa Magyarnóta-énekes Verseny

A versenyre összesen 38 nótaénekes érkezett, hogy megmutassa tehetségét: Felvidékről 16, Magyarországról 21 és Erdélyből 1 fő. Balogh Béla prímás és cigányzenekara az idén tizenharmadik alkalommal kísérte az énekeseket. A szakmai zsűri Tarnai Kiss László elnöklésével, Szeredy Krisztina, Antal Gusztávné Erzsébet, dr. Papp Sándor és Magyar Nándor voltak, akik a a Felvidékről és határon túlról érkező versenyzőket, külön értékelték.

Az országos versenyen a felvidékiek közül nyolcan bronz, öten ezüst és ketten arany, egy énekes pedig 1 évre arany minősítést nyert el. A három legjobban teljesítő énekes külön díjazásban részesült: Ladacsi Mónika (Csiliznyárad) harmadik helyezést, Molnár Lóránt (Bély) második helyezést ért el, a zsűri által pedig legjobbnak ítélt énekes Nagy Attila (Gímes) lett. Ők hárman az arany minősítés mellett egy-egy emléktárgyat is hazavihettek magukkal. A győztes Nagy Attila által választott dalok a “Várjatok meg őszirózsák” és az “Ördög bújt a vonóba” voltak.

A határon túli nótaénekesek közül pedig, hatan bronz, öten-öten ezüst és arany minősítést értek el. A forduló legjobbjának Kolcsár Endrét választották.

Az esti díjátadó előtt a színpadra lépett számos visszatérő, már a versenyben bizonyított előadó, a tavalyi győztesek közül Jasovszky Mónika Hidaskürtről és Tonkó István Vágáról, valamint Gubík Magdolna, Molnár Angelika és Básti János előadását is megtekinthette a közönség. Végül a zsűri tagjai is színpadra léptek: Magyar Nándor, Szeredy Krisztina és Tarnai Kiss László színvonalas előadásukkal örvendeztették meg a közönség tagjait.

A versenyen tiszteletét tette Nagy László, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, valamint Hrubík Béla Ipolynyék polgármestere.

A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának támogatásával valósult meg.