Jelenlegi hely

Diakónia Keresztyén Alapítvány Szászrégeni Fiókja

Bódi Viktória (2015, 2017, 2019)
Bódi Viktória (2015, 2017, 2019)
Rád András László (2015)
Rád András László (2015)
Rád Anita (2016)
Rád Anita (2016)
Marjai Éva (2017)
Marjai Éva (2017)
Módy Virág Viola (2018)
Módy Virág Viola (2018)
Nagy Emese Tünde (2019)
Nagy Emese Tünde (2019)

A két világháború között az Erdélyi Református Egyház keretén belül jól kiépített, hozzáértően megszervezett diakóniai szolgálat működött, azonban az államosítást követő időszakban sajnos megszűntek ennek feltételei. Csak az 1989-es változások után nyílt újra lehetőség arra, hogy intézményesített formában, segítő-szolgáló tevékenységek induljanak. Ezek közé tartozik a Diakónia Keresztyén Alapítvány is, amelyet 2001-ben alapított az Erdélyi Református Egyházkerület - először Kolozsváron, majd Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Szászrégenben.

A diakóniai munka kezdete teológusok és orvostanhallgatók önkéntes szolgálatához fűződik. Tevékenységünk szerteágazó, amelyek közül talán legfontosabb az otthoni betegápolás. Ezen belül vannak szerződéses, úgynevezett „beiktatott” ápoltjaink (évi kb. 500 fő), akik egy ápolási terv szerint rendszeres ellátásban részesülnek. Az alkalmi ápoltak csak egyszeri alkalommal vagy rövid időszakra (1-2 hét), igényelnek meghatározott számú orvosi vagy szociális szolgáltatást (kb. 700 fő). A palliatív ellátásban súlyos, végstádiumban lévő betegek (évi kb. 90 fő) életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseik enyhítése, illetve hozzátartozóik segítése a feladat, amelyet egy multidiszciplináris csoport lát el. Számokban kifejezve: 2014 folyamán közvetlenül összesen 1182 személyt gondoztunk, közvetett ellátottaink száma azonban közel 7800 fő volt.

A szolgáltatásainkban részesülő személyek túlnyomó többsége (91 %-a) az idős korosztályhoz tartozik. Nagyrészük egyedül vagy idős társával él, akik számára - különösen a falvakban - a ház körüli mindennapos munka elvégzése, vagy a bevásárlás, ügyintézés is nehézséget jelenthet. Sokan képtelenek mindennapi teendőiket ellátni, őket egy összetett szolgáltatáscsomag keretében heti többször, akár naponta látogatjuk, és orvosi, ápolási feladatok mellett, illetve helyett közösségi és/vagy szociális szolgáltatásokkal is segítjük. Másik alapvető szolgáltatásunk a segédeszköz-kölcsönzés. Időseknek, fogyatékkal élőknek, vagy sérülteknek bármikor szükségessé válhat egy kerekesszék, egy pár mankó, járókeret vagy kórházi ágy használata. Jelenleg 114 segédeszközzel rendelkezünk, ezek szerződéskötéssel kölcsönözhetők. 2014-ben a Van den Herrik Alapítvány adományából ellátottaink számára 500 húsvéti és 470 karácsonyi csomagot is készítettünk.

2009 óta fogyatékkal élők számára is szervezünk programokat. Tapasztalataink szerint ez főként a felnőtt korú fogyatékkal élők számára fontos, akik otthon, szüleikkel közös háztartásban élnek. Nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagy legfeljebb részmunkaidőben, szakképzetlen munkásként dolgozhatnak. Számukra indított, speciális művészetterápiás foglalkozásainkat egyénre szabottan állítjuk össze, amelyen heti rendszerességgel átlagosan négy fogyatékkal élő és két önkéntes vesz részt. Hogy színesebb, érdekesebb legyen a munka, az Art4Help projekt középiskolás fiatalokat is bevont a programba.

Egyéb tevékenységeink: A Rák Világnapján, Alapítványunk munkatársai az RMDSZ Nőszervezettel együtt Szászrégen főterén különleges Zumba napot tartottak, ahol táncos mozgással hívták fel a járókelők figyelmét az egészséges életmódra, a napi testmozgásra és a rákos megbetegedés elkerülésére.

Május 8-án, jótékonysági koncertet szerveztünk, hogy a Fogyatékkal élők és Idősek Nappali Foglalkoztatóját befejezhessük. A koncerten a Szivárvány együttes (halmozott fogyatékossággal élők zenekara Magyarországról) Illés feldolgozásokat, gyerekdalokat adott elő, majd adományokból származó tombolára került sor.

Május 24-én Debrecenben, az Életút sátornál 2 munkatársunk képviselte a Diakónia Keresztyén Alapítványt. Interaktív játékokkal, vérnyomásmérés tanításával, segédeszközök bemutatásával, szórólapokkal és vetítéssel hívták fel a figyelmet az időskor szépségeire, nehézségeire, illetve a Szeretetszolgálat tevékenységére.  

Október 15-én 8 munkatársunk vett részt az Erdélyi Református Egyházkerület Lelkészértekezletén Szovátán, ahol több mint 150 lelkésznek vérnyomás- és vércukorszintet mértek.