Jelenlegi hely

Téka Művelődési Alapítvány, Téka Szórványkollégium

Medvegy Andrea (2015)
Medvegy Andrea (2015)
Tóth Borbála (2016)
Tóth Borbála (2016)
Paróczi Ákos (2017, 2018, 2019)
Paróczi Ákos (2017, 2018, 2019)
Nyitrai Marianna (2023)
Nyitrai Marianna (2023)

Szamosújvár Erdélyben, Kolozs megyében, Kolozsvártól 20 kilométerre északra található. Településünkön a Téka Alapítvány 1993-ban alakult. Célunk, hogy a mezőségi szórvány-magyarságot segítsük, és a helyi közművelődést, oktatást, ifjúsági és egyéb közösséget támogassuk, fejlesszük. Munkánk elismeréseként többek között az EMKE „Könczei Ádám”, „Ipolyi Arnold”, és „Kisebbségekért Díj” valamint a magyar Országgyűlés ezüst emlékérmével tüntették ki szervezetünket. A Téka Alapítvány a magyar kormány egyik „Nemzeti Jelentőségű Intézménye”.

MIÉRT DOLGOZUNK?

Az erdélyi Mezőség magyarsága a történelem során sokat szenvedett, miközben jelentős kulturális és történeti értékekkel járult hozzá a magyar nemzeti örökséghez.  Ezt a tényt tudatosítva, a romániai rendszerváltás után lépésről lépésre építkeztünk/építkezünk, úgy hogy a szórványhelyzetet nem hátrányként, hanem feladatként fogjuk fel. Feladatunk az, hogy „végvárakat” építsünk, hogy a magyar nyelvi- és a kulturális határokat a mi régiónkban is megvédjük.

Intézményeink: 

  • Téka Szórvány Művelődési Központ, 
  • Mezőségi Téka Szórványkollégium 
  • Mezőségi Táborközpont - Feketelak
  • Tájház és közösségi központ – Feketelak
  • Közösségi ház - Szépkenyerűszentmárton
  • Mezőségi Szórvány Iskolaközpont (épülőben)

Intézményeinkben a következő 3 keretprogramon belül több projektet, többféle tevékenységet bonyolítunk le:

  1. KÖZMŰVELŐDÉSI, KULTURÁLIS SZÓRVÁNYPROGRAM

A Téka Művelődési Központban heti órarend alapján megszervezett, rendszeres tevékenységeinken több mint 600 személy vesz részt.  Nagyobb rendezvényeink egyik meghatározó célja pedig az, hogy kulturális szinten el- és visszafoglaljuk a minket megillető (köz) tereket.  2015-ben a következő nagyszabású rendezvényeket szervezzük meg: XX. Nemzetközi Néptánc Fesztivál; XVI. Nyári honismereti tábor; XX. Kaláka tábor Feketelakon; XVII. Őszi Fesztivál; XIX. Mezőségi Népzene és Néptánc Fesztivál; XI. Anyanyelvi vetélkedő; XV. Betlehemes találkozó; VII. Kézműves Tábor, II. Irodalmi Tábor, II. Zenetábor.

  1. MEZŐSÉGI SZÓRVÁNYOKTATÁSI PROGRAM

A Mezőségi Szórványoktatási Program összehangolt és tervszerű módon, hosszú távon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását. A program keretén belül szervezetünk egy kollégium létrehozását, működtetését és a mezőségi szórványoktatási központ felépítését vállalta.

A Mezőségi Téka Szórványkollégiumot 2001-ben hoztuk létre. Az 5-12 osztályos diákok mezőségi falvakból és a válaszúti Kallós kollégiumból érkeznek. A 2015-16-os tanévben 113 tanulóról gondoskodunk.

A Mezőségi Magyar Oktatási Központot immár hatodik éve építjük Szamosújváron. A projektet az indokolja, hogy az asszimiláció megfékezésében jelentős eredményeket csak úgy érhetünk el, ha magasabb színvonalú, jobban felszerelt és kedvezőbb háttérfeltételekkel rendelkező oktatási intézményt tudunk felmutatni, mint az átlagos többségi iskolák.  Az új intézmény 2016 őszén kezdi meg majd működését.

  1. TÓVIDÉKI TÉRSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM

Programunk célja az, hogy támogassuk a tóvidéki falvak modernizációs törekvéseit.

A Tóvidék Program legfontosabb célkitűzései: az egyes települések közösségi életében felelős személyek együttműködésével helyi „akciócsoportok létrehozása; a helyi anyagi és szellemi erőforrások feltérképezése; minden nagyobb szórványtelepülésen tájház létesítése; multifunkcionális közösségi terek kialakítása és felszerelése; a programban résztvevő települések turisztikai, idegenforgalmi népszerűsítése (honlapok, turisztikai reklámanyagok készítése, kulturális útvonal kialakítása); a helyi kulturális kínálat minőségi rendszerben történő bemutatása.

A szamosújvári Téka Alapítvány elérhetőségei: www.teka.ro
Facebook: http://facebook.com/people/Teka-Alapitvany/100001103449934
https://www.facebook.com/pages/Feketelak-T%C3%A9ka/609408482502629?ref=hl