Jelenlegi hely

Hímző szakkör Daruváron és Nagypiszanicán

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
Nyugat-Szlavóniában a piszanicai és daruvári magyarok évtizedek óta igyekeznek megóvni rájuk hagyott szellemi örökségeiket. Szervezett formában a piszanicai gyermek-folklórcsoport a magyar néptáncokat, míg a piszanicai és daruvári kórusok a dalokat igyekeznek megőrizni és tovább örökíteni. A nyugat-szlavóniai magyarok szeretnének a magyar kultúráról minél többet megtudni, elveszett kulturális örökségüket visszaszerezni. Közösen arra az elhatározásra jutottak, hogy elsőként a magyar hímzésvilágot, hagyományokat szeretnénk feleleveníteni, megismerni. Ennek érdekében Berkes Zlata és Sabo Snježana elnökökkel közösen hímző szakkört szerveztünk, az első foglalkozást március első hétvégéjén tartottuk.
Piszanicai hímzőkörDaruvári hímzőkörPiszanica hímzőkör2Daruvári hímzőkör2

A szakkör vezetésére Domján Zsuzsanna hímző, népi iparművészt kértük fel. Zsuzsanna már körülbelül 30 éve foglalkozik hímzéssel, 2003-ban megkapta a népi iparművész címet, legnagyobb szakmai elismerése az arany oklevél, melyet 2011-ben kapott. Több mint 30 éve tagja a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek. A magyar hímzéskultúra minél autentikusabb megőrzésére és tovább örökítésére törekszik. Ennek érdekében rendszeresen végez kutatómunkát múzeumokban, valamint szakköröket vezet, tagja továbbá a zalaegerszegi Hímző Stúdiónak. A tradicionális magyar motívumok mindennapi életben való felhasználásán fáradozik, hogy népi örökségünket a fiatalabb generációkkal is megismertesse és megszerettesse.

Az első foglalkozáson a résztvevők a komádi hímzés technikájával ismerkedtek meg. A komádi vászonhímzés a régi típusú hímzések sorába tartozik, díszítményrendszerét a tisztaság és áttekinthetőség hatja át, mint ami jellemezte egykoron ennek a tájegységnek az életmódját, viseletét, az itt élők lelkületét egyaránt. A szakkörön egész délután jó hangulatban hímeztek, beszélgettek és érdeklődve hallgatták Zsuzsanna „előadásait” a magyar hímzéskultúráról, a magyarországi hagyományőrző tevékenységekről és fesztiválokról.